Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Невідома перемога,

або Європа нас знає краще
02 серпня, 00:00

Те, що збірна Іраку з футболу стала чемпіоном Азії, знають мало не всі в Україні, а що збірна України з авіамодельного спорту у класах F 2 (кордові моделі) здобула блискучу перемогу на чемпіонаті Європи в Белграді, наразі відомо вузькому колу шанувальників цього складного виду спорту. До загальнокомандної першості додав титул чемпіона континенту серед юніорів у класі F 2D «Повітряний бій» 12-літній закарпатець Олександр Покорський.

Змагання авіамоделістів проводились у чотирьох класах — «повітряний бій» і «пілотаж» — 1 місце, «гонка» — 2 місце, і вперше призове третє місце зайняли моделісти — «швидкісники». До речі, швидкісні авіамоделі в цих змаганнях здатні розвинути швидкість до 300 км за годину! Такого командного результату на чемпіонатах не досягла і не досягала дотепер жодна команда. А змагались на військовому стадіоні Ботаніца 300 спортсменів із 16 країн, зокрема, Великої Британії, Голландії, Іспанії, Росії, які мають набагато кращі умови для занять цим видом спорту.

Не дивлячись на те, що Україна — держава бідна, що спортсменам самим доводиться фінансувати свою участь у змаганнях, а це недешево: тільки вступний внесок на цьому чемпіонаті складав 250 євро, а щоб провести 6-денний змагальний марафон, авіамоделіст повинен мати із собою запас моделей, двигунів, вартість яких також б’є по кишені, що треба було подолати максимум перешкод, щоб відкрити візу для виїзду в Сербію (за власні гроші, зрозуміло) і самотужки добиратися до Белграда (російська збірна, наприклад, летіла літаком за кошт держави), — все ж саме Україна займає передові позиції з авіамодельного спорту у світі.

«У нас авіамоделізм — спорт для обраних», — жартують спортсмени.

Очолював нашу збірну на чемпіонаті Європи тренер, заслужений майстер спорту Ігор Міленін. А до складу команди входили такі видатні майстри, як неодноразовий чемпіон Європи, володар Кубка світу Станіслав Чорний, багаторазові призери Дмитро Серьогін з Дніпропетровська, Ігор Тукубаєв з Донецька, киянин Юрій Безсмертний та інші.

— Я вже звик до перемог наших спортсменів, — каже голова федерації авіамодельного спорту України Михайло Захаров.

Невдовзі збірна України розпочне підготовку до чемпіонату світу, який відбудеться 2008 року в Франції. І найбільший клопіт, як вони вважають, буде не з фінансуванням (про це спортсмени подбають, як завжди, самі — шукатимуть спонсорів, зароблятимуть, де можуть), а з відкриттям віз. Бо таких проблем, як мають українці в цій справі, не має жодна інша країна.

Невже доведеться запускати моделі перед французьким посольством чи влаштовувати «повітряні бої», щоб французи повірили, що спортсмени їдуть на змагання, а не в еміграцію?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати