Перейти до основного вмісту

Правда про каву

Вчені продовжують відкривати нові корисні властивості звичних продуктів
20 грудня, 00:00
ОБИРАЄМО КАВУ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Згідно з останніми дослідженнями, кава не лише викликає прилив бадьорості, але також стимулює пам’ять, сприяє зниженню ризику хвороби Альцгеймера, цукрового діабету й алкогольного цирозу печінки. Проте кава корисна не всім. За даними експертів, цей напій може завдати значної шкоди організму.

П’ять чашок кави на день дозволять уникнути проблем із пам’яттю. До такого висновку дійшли дослідники з інституту Берда-Альцгеймера у Флориді. Крім того, тривале вживання кофеїну сприяє зниженню ризику виникнення хвороби Альцгеймера, вважають учені. Випробування проводили на лабораторних мишах, яким протягом тривалого часу вводили дози кофеїну, що відповідають на «мишачому рівні» споживанню людиною п’яти чашок яванської кави на день. На симпозіумі лікарів-радіологів, що відбувся в Чикаго (штат Іллінойс), було оприлюднено результати роботи дослідників з університету австрійського міста Інсбрук, які виявили, що навіть невелика доза кофеїну стимулює короткочасну пам’ять, що буває необхідно для прийняття оперативних рішень. За даними вчених, кофеїн впливає на активізацію лобової долі головного мозку, що відповідає за короткочасну пам’ять. Фахівці-медики збираються продовжити свої дослідження в цьому напрямку, оскільки створення ліків із використанням кофеїну може дозволити зміцнити пам’ять людини у старості. Нещодавно з’ясувалося, що кава здатна знизити ймовірність розвитку цукрового діабету другого типу, причому зниження ризику прямо залежить від того, скільки саме кави п’є людина.

Такі результати принесло дослідження, проведене у Фінляндії, де споживання кави найбільше у світі. Ймовірність захворіти на діабет у жінок, які п’ють по три-чотири чашки кави на день, знижувалася на 29%. У чоловіків така ж її кількість призводила до зниження ризику на 27%. Десять і більше чашок кави на день знижували ризик для жінок на 80%, а для чоловіків на 55%. Дуже цікаво те, що ароматний напій навіть може позитивно впливати на печінку.

Зв’язок між регулярним вживанням кави і значним зниженням ризику алкогольного цирозу печінки було встановлено фахівцями Kaiser Permanente (Каліфорнія). В осіб, що випивали менше однієї чашки кави на день, ризик алкогольного цирозу скорочувався на 30%. Вживання від однієї до трьох чашок кави на день призводило до зниження ризику на 40%. А в тих, хто щодня випивав більше чотирьох чашок кави, ймовірність алкогольного цирозу скорочувалася на 80%, передають РІА «Новости». Тим часом учені не виявили зв’язку між імовірністю розвитку алкогольного цирозу печінки та частотою вживання чаю, який також містить кофеїн. Це дає дослідникам підстави припускати, що благотворний вплив кави пов’язаний не з кофеїном, а з іншою, поки що не встановленою речовиною, яку має саме кава.

Проте кава корисна не всім. Окрім давно відомої небезпеки кофеїну для гіпертоніків і сердечників, учені виявили і вплив кави на рівень холестерину в крові. Американські дослідники з’ясували, що люди, які щодня випивають шість і більше чашок цього напою, мають більше шансів захворіти на атеросклероз і пов’язані з ним хвороби серця.

За словами вчених, шість чашок кави на день спричиняють підвищення загального рівня холестерину, причому за рахунок його «поганої» частини. Водночас рівень «хорошого» холестерину або ліпопротеїдів високої густини, які захищають стінки судин, не підвищується. А як з’ясувала група вчених з університету Торонто, Гарвардської школи суспільного здоров’я й університету Коста-Ріки, шкода кави для організму, зокрема серця, визначається генетичними особливостями конкретної людини. Залежно від того, як в організмі людини діє певний ген, імовірність інфаркту міокарда за вживання напою може підвищуватися або залишатися на колишньому рівні.

Поки що вченим не вдається визначити категорії людей, яким кава буде однозначно шкідлива або корисна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати