Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рекорди та сенсації Олімпіади-2018

В українців є ще чотири роки, щоб підготуватися до Пекіна-2022, який, сподіваємося, стане набагато вдалішим
27 лютого, 09:46
ФОТО РЕЙТЕР

У Південній Кореї закінчилися ХХІІІ зимові Олімпійські ігри. Ще до початку головного старту чотириріччя Пхьончхан-2018 став рекордним за кількістю учасників ігор — 2920 спортсменів із 92 країн світу. До прикладу, сочинська Олімпіада зібрала 2858 атлетів із 88 країн світу. На звітному старті дебютували одразу шість країн — Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзія, Нігерія і Сінгапур.

Україна на цих іграх встановила антирекорд за кількістю атлетів — до Пхьончхана поїхало лише 33 спортсмени, що отримали ліцензії. Олімпійським чемпіоном став єдиний українець — фристайліст Олександр Абраменко, котрий здійнявся на п’єдестал пошани в індивідуальних змаганнях. Біатлоністи, з якими були пов’язані найбільші медальні сподівання, виступили провально, зважаючи на потенціал команди.

Якщо говорити про найуспішніших спортсменів Олімпіади-2018, то тричі здобули золоті нагороди 21-річний норвезький лижник Йоганнес Клебо та біатлоніст Мартен Фуркад (Франція).

Норвезька лижниця Маріт Бйорген стала найтитулованішою жінкою на зимових Олімпіадах. Здобувши 15-ту медаль, спортсменка перевершила результат свого співвітчизника, «короля» біатлону Уле-Ейнара Бйорндалена, в активі якого 13 нагород.

Інший рекорд не менш знаковий і належить чеській спортсменці Естер Ледецькій — вона здобула дві медалі найвищого ґатунку в різних видах спорту. Спочатку їй підкорився супергігант у гірськолижному спорті, де вона випередила австрійку Анну Файт лише на 0,01 секунди. А під завісу ігор Ледецька стала чемпіонкою ще й у паралельному гігантському слаломі у сноубордингу.

Найбільше часових рекордів побили традиційно в ковзанярському спорті та шорт-треку. Нідерландська ковзанярка Йорін тер Морс установила новий олімпійський рекорд на дистанції 1000 метрів (1 хвилина 13.56 секунди), японка Кодайра Нао — на дистанції 500 метрів (36.94 секунди); її співвітчизниці Такагі Міхо, Аяно Сато, Нана Такаґі і Аяка Кікуті у командній гонці подолали дистанцію з часом 2 хвилини 53.89 секунди.

У шорт-треку жіноча команда Нідерландів здобула лише «бронзу», хоча у фіналі «В» встановила світовий рекорд в естафеті на 3000 метрів. Нідерландці могли залишитися взагалі без подіуму, але через дискваліфікацію команд Китаю та Канади, які брали участь у фіналі «А», змогли здійнятися на п’єдестал. У чоловічій естафеті з шорт-треку олімпійський рекорд оновила команда Угорщини, яка подолала дистанцію за 6 хвилин 31.971 секунди.

А у танцях на льоду дует канадійців Тесса Верчу і Скотт Моїр, які повернулися у великий спорт два роки тому, за сумою короткої та довільної програм оновили світовий рекорд, що відтепер становить 206,07 бала.

Такою була ХХІІІ зимова Олімпіада. І хоча для українців звітний старт був затьмарений низкою невдач, є ще чотири роки, щоб підготуватися до Пекіна-2022, який, сподіваємося, стане набагато вдалішим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати