Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Російська примадонна завітає до Києва

14 червня, 00:00

15 червня Любов Казарновська виступить з сольним концертом на сцені Національної опери України

Співачка давно і надійно облаштувалася за океаном. У країнах СНД вона гостює зрідка. І якщо вона приїжджає на гастролі, тоді місцеві палаци культури тріщать всіма швами: ніякий зал не вмістить всіх, хто прагне долучитися до мистецтва примадонни. Крім того, публіка обов’язково пригадає і те, що Казарновська співала дуетом з Філіппом Кіркоровим і Миколою Басковим. А це найбільш безпрограшний рекламний трюк для всієї неосяжної СНД.

Вторгнення до популярно-пісенного жанру разом із вишуканим флером західної оперної зірки — ось що формує обличчя Казарновської і залишає її поза конкуренцією на оперному небосхилі. Вона співала в Ковент-Гардені, Ла Скала, нью-йоркській Метрополітен- опера і віденській Штатс-опера. Західна Європа і Америка без перебільшення лежали біля її ніг.

Співачка закінчила Гнєсінське училище і Московську консерваторію. Найулюбленішою її партією завжди залишалася Тетяна в «Євгенії Онєгіні». У 22 роки з нею вона дебютувала на сцені Московського музичного театру ім. Станіславського і Немировича-Данченка. Там же вона спочатку співала в «Богемі», «Фаусті» опері Верді «Битва при Леньяно», що доволі рідко звучить. Потім, саме в партії Тетяни, вона, на запрошення Євгена Свєтланова, дебютувала на сцені Великого театру, а згодом у образі Тетяни вона вперше в житті вийшла на легендарну сцену Метрополітен-опера. У цьому ж театрі, вже протягом наступних сезонів, вона виступала з Домінго у вердієвському «Отелло» і з Паваротті в «Блазнях» Леонкавалло. Таким ангажементам може позаздрити будь-яка західна оперна зірка. Вже потім була одна з найвидатніших перемог Казарновської — найскладніша партія Саломеї в однойменній опері Ріхарда Штрауса.

Любов Казарновська признається, що таємниця її успіху полягає в оволодінні істинно італійською вокальною школою, яка, безперечно, відрізняється від російської. «Більшість російських вокалістів не мали реальної можливості вивчити італійську школу. Вони не знають, як правильно витягувати звук, — так сказала примадонна про своїх колег у одному з інтерв’ю, що було дано за кордоном.

Останнім часом Казарновська стала рідко виступати, хоча й перебуває в повному розквіті творчих сил. Вона живе в Нью-Йорку з чоловіком (відомим на Заході імпресаріо) і сином Андрійком. За її словами, родина для неї є нескінченно дорогою і заради того, щоб частіше бувати разом із сім’єю, вона готова відмовитися від багатьох гастрольних поїздок. Не приховуватимемо, Київ уже чув незрівнянну виконавицю. Шістнадцять років тому її концерт у Будинку органної і камерної музики, хоч і зібрав меломанів, але аж ніяк не претендував на сенсацію загальноукраїнського масштабу. Щоправда, тоді всі її блискучі дебюти на перших оперних сценах світу були ще попереду. Вже потім провідні диригенти планети вважали рідкісним успіхом залучити Казарновську до своїх спектаклів. Вона співала і з Левайном, і з Муті, і з Теміркановим, і з Гергієвим...

Програма концерту, який відбудеться в Національній опері України називається «Ніч світла — О, sole mio». Як саме вживеться ніч із сонцем, ми зможемо дізнатися лише відвідавши концерт. Відомо одне — до програми включено перевірені хіти. Це будуть старовинні російські романси (їм віддається перше відділення концерту), а також неаполітанські пісні упереміж з аріями з опер італійських композиторів. Таким чином вдасться задовольнити смаки відразу декількох прошарків меломанів від тонких цінителів оперного вокалу до сентиментальних шанувальників камерної музики. Заради справедливості варто зазначити, що подібним же чином було побудовано програми багатьох її сольних концертів в Росії. У київському концерті співачка виступатиме з камерним ансамблем оркестру Великого театру Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати