Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

СПОРТ

05 квітня, 00:00
МОЛОДИЙ ФЕРНАНДО АЛОНСО СВЯТКУЄ ВЖЕ ДРУГУ ПЕРЕМОГУ НА ЕТАПАХ ГРАН-ПРІ ЦЬОГО РОКУ. ТЕПЕР ЧЕМПІОНАТ ПЕРЕМІЩУЄТЬСЯ ДО ЄВРОПИ. ЯКОЮ Ж БУДЕ ВІДПОВІДЬ МІХАЕЛЯ ШУМАХЕРА? / ФОТО РЕЙТЕР

Формула-1. Крах легенди

Якщо минулого року дивитися чемпіонат світу з Формули-1 могли хіба що затяті шанувальники Міхаеля Шумахера, оскільки більше там дивитися було нікого, то в сезоні нинішньому, схоже, Червоному Барону доведеться мало не з комбінезона виплигнути, щоб захистити титул. Ось вже в третій гонці поспіль «Феррарі» не може показати пристойного результату. А показує його стабільно конюшня «Рено».

Фернандо Алонсо отримав свою другу перемогу в домінуючому стилі. Через два тижні після минулого тріумфу, а саме у вихідні, в пісках бахрейнського Сахіра він знову перетнув фінішний створ першим, залишивши позаду Ярно Труллі та Кімі Райкконена. Тим часом гонщик «Рено» зміцнює своє лідерство в особистому заліку чемпіонату світу, збільшуючи відрив від найближчого переслідувача до десяти очок, і команда «Тойота» може відсвяткувати черговий прекрасний виступ у виконанні Ярно Труллі, а Кімі Райкконен завоював перший подіум у цьому сезоні для команди «Макларен». Як і на гран-прі Малайзії два тижні тому, найцікавіші події в гонці розгорталися аж ніяк не попереду, оскільки ніхто не зміг кинути виклик Фернандо Алонсо після того, як на «Феррарі» Міхаеля Шумахера щось зламалося і німець вибув із гонки вже в самому її дебюті. Алонсо спокійно доїхав до фінішу і виграв гонку з перевагою над Труллі у більш, ніж 13 секунд. Райкконен же зумів відігратися після невдалого кола в кваліфікації і фінішував за 30 секунд позаду на третій позиції. Ральф Шумахер став четвертим за кермом своєї «Тойоти», чим доповнив і без того вражаючий день для команди, що базується в Німеччині. Зате Педро де ла Роса провів активну і захоплюючу гонку, яку закінчив на непоганій п’ятій позиції.

Іспанець став гонщиком дня за багатьма показниками — так гарно він проривався вперед і боровся за позиції. Замінивши травмованого Хуана-Пабло Монтойю, де ла Роса вперто бився за те, щоб обійти одного за іншим Такуму Сато, Дженсона Баттона, Рубенса Баррікелло і, нарешті, Марка Уеббера. Де ла Роса допустився кількох помилок, але він постійно вів машину на межі можливостей і зробив немало для того, щоб заробити для команди «Макларен» цінні очки, вразивши тим самим багатьох своїм умінням вести боротьбу.

Що стосується команди «Вільямс», гонка для них закінчилася повним розчаруванням. Із самого старту команда показувала не дуже високу швидкість, і хоч Уеббер пройшов Хайдфельда у боротьбі за четверте місце на самому початку гонки, було зрозуміло, що його FW27 не вистачало швидкості для того, щоб утримуватися впритул за лідерами. Нік Хайдфельд, єдиний гонщик на трасі, який використавши свій мотор другу гонку поспіль, став жертвою відмови двигуна на середині гоночної дистанції.

Останні місця в очковій зоні дісталися Феліпе Массе на «Заубері» та Девіду Култхарду на «Ред Булл». Обом гонщикам, однак, пощастило, що вони заробили очки. Результат було досягнуто головним чином завдяки численним проблемам інших, а не власній швидкості. Що стосується команди «Феррарі», вони залишили цю гонку, не заробивши жодного очка. Міхаель Шумахер не зміг фінішувати — здається, це були проблеми з гідравлікою на його F2005. Пройшло вже три гонки, а на рахунку Міхаеля лише два очки. Чемпіонат усе далі вислизає від нього. Переможець першої гонки сезону в Мельбурні Джанкарло Фізікелла також вибув із боротьби дуже рано, коли відмовив його «Рено» V10. Але він може трохи втішитися хоча б тим, що на своїй домашній гонці в Імолі на його машині стоятиме новий мотор. І нарешті, команда BAR «Honda» знову в повному складі не змогла закінчити гонку, хоч цього разу, до того як зійти з дистанції, обидва гонщики досить непогано йшли в очковій зоні. Такума Сато вибув із боротьби через проблеми з гальмами, у той час як у Дженсона Баттона почалися проблеми зі зчепленням.

Тепер пілоти Формули-1 пакують чемодани і відправляються на тестові траси Європи. Наступна гонка відбудеться в Сан-Марино за три тижні. Головне питання полягає в тому, чи зможе «Феррарі» знову знайти швидкість, а Міхаель Шумахер — приборкати свою непокірну F-2005 і продовжити прекрасний чемпіонський марафон.

Великий баскетбол у Києві

Отже, як уже повідомляв «День», «Фінал чотирьох» Євроліги — ФІБА відбудеться в Києві. Відбулася перша прес- конференція із цього приводу, що викликала неабиякий ажіотаж журналістів. На жаль, справи не дозволили бути присутнім на ній Олександру Волкову, боса БК «Київ» і головного ідейного натхненника позитивного для української столиці рішення. Слово мали міністр у справах молоді та спорту Юрій Павленко, президент ФБУ Зураб Хромаєв і директор з маркетингу БК «Київ»Олександр Ларін.

Без сумніву, підсумкове рішення про проведення «Фіналу чотирьох» у Києві стало наслідком величезної та плідної роботи, яку провело керівництво головної київської команди минулого року, організувавши у Палаці спорту «Матч всіх зірок» Євроліги — ФІБА. До того ж, керівництво цієї організації невпинно повторює, що їхня мета — розширення географії країн- організаторів для популяризації турніру й баскетболу загалом. Стамбул і Пітер уже давно «захворіли» баскетболом, у підмосковних Химках, напевно, ще немає необхідної інфраструктури.

Міністр встиг відзвітувати й про здійснену за останній місяць роботу. Зокрема він зазначив, що в розпалі процес інвентаризації спортивних споруд по всій Україні та кілька з них, контрольовані представниками колишньої влади, будуть передані іншим структурам. За словами міністра можна зрозуміти, що це не полювання на відьом, а питання доцільності. «Чимало цих споруд змінювали свій спортивний профіль і використовувалися не за прямим призначенням», зауважив міністр. Звісно, не могли обійти й дуже популярну останнім часом тему Палацу спорту. З ним є дві проблеми, впевнений міністр. Стратегічна («він перестав відповідати своїй назві») й технічна — «Євробачення». Власне, проведення такого заходу, як «Фінал чотирьох», і покликане змінити статус Палацу спорту. До речі, всі фінансові витрати з проведення турніру ляжуть виключно на плечі київської команди.

Зураб Хромаєв присвятив майбутній турнір дітям і підкреслив, що їх на турнірі буде багато. До речі, вартість квитків коливатиметься в межах 5 — 100 гривень. Частина з них буде виділена вболівальникам команд-гостей. Що стосується росіян, то їх, швидше за все, буде небагато, зате експресивних шанувальників турецького «Фенербахче» очікується близько тисячі-півтори. Проте при загальній місткості Палацу спорту в 6,5 тисяч з підтримкою у київських «вовків» проблем бути не повинно. Півфінали БК «Київ» — «Фенербахче» і «Динамо» С-Пб — «Химки» відбудуться 27 квітня, а фінал відбудеться на день пізніше. Час їхнього проведення поки точно не відомо, тож, як заведено говорити, стежте за анонсами.

Кличко — Кастільо. Тепер уже на 100%

Табір екс-чемпіона WBO у суперважкій вазі Володимира Кличка офіційно оголосив про підписання контракту з кубинцем Елізео Кастільо, який таким чином уже точно стане суперником Володимира у поєдинку, запланованому на 23 квітня. Як повідомляє офіційний сайт братів Кличків, процедура підписання контракту відбулася ще 25 березня, однак сторони не поспішали оголошувати про це, оскільки в Кастільо були певні проблеми з документами на в’їзд до Німеччини. Послужний список 29-річного Кастільо, який дебютував на професійному рингу в 1996 році, нараховує 18 перемог, 1 нічию і жодної поразки. Найзначнішим його досягненням поки що є перемога над екс-чемпіоном світу Майклом Мурером, отримана у липні минулого року.

Володимир Кличко зараз знаходиться у своєму тренувальному таборі на Майорці, де продовжує підготовку до бою. Він уже провів понад сорок раундів спарингів із Ларрі Дональдом, а нині до команди його спаринг-партнерів приєдналися ще два менш відомих боксери. Збори на Майорці мають закінчитися 16 квітня, після чого Кличко молодший та його команда вилетять до Німеччини, де й проведуть решту часу, який залишився до поєдинку. Сам Володимир Кличко характеризує свого суперника як швидкого важкоатлета, який володіє гарним ударом з обох рук і добре тримає удар, проте не має наміру ані недооцінювати, ані переоцінювати його. «Цей поєдинок дуже важливий для мене, оскільки у разі перемоги я не лише зможу підтвердити право боротися за титул чемпіона світу, а й вийду на фінішну пряму, яка приведе мене до поєдинку з Крісом Бердом, володарем титулу чемпіона світу у версії IBF. Це можливість перекреслити минулі мої невдачі та зробити крок до нашої з Віталієм мрії. Іншого шляху для мене не існує», — заявив Кличко.

Утім, винесені в заголовок 100% у боксі річ суто умовна. Травма, нові лазівки в контрактах, перепони промоутерів та зацікавленої «групи товаришів» — усе може стати підставою для відміни або перенесення матчу. Особисто мені вивчати думки шанувальників боксу на різних тематичних форумах іноді цікавіше, ніж читати про проголошені бої. Там вам детально і професійно розкажуть про шанси кожного боксера, претендуючи на істину в останній інстанції. Власне, бій Володимира, що так і не відбувся з білорусом Ляховичем, не відбувся, так би мовити фактично. Віртуально в нокауті вже був і Ляхович, і Кличко, і перемога за очками тощо. У тій віртуальній битві переміг (при побіжному підрахунку думок) усе ж Кличко, після анонса матчу з кубинцем, мережеві бабусі-ворожки вже не такі одностайні. «Кубинець технічний, швидкий, із хорошим ударом. Я би дав йому на перемогу всі 50%» — типове висловлювання вболівальників. Утім, головне, щоб перші 100% залишилися незмінною величиною. А вже другу Володимир упевнений, що підкоректує.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати