Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стара хоругва і скульптури Пінзеля...

У Львові показують скарби княжої церкви святого Миколая
16 лютого, 16:16

На виставці «Скарби княжої церкви св. Миколая у Львові», яка відкрилась у Музеї історії релігії, представлені старі церковні книги, богослужбовий інвентар, нотні записи княжого храму святого Миколая. Вперше за кількасот років відвідувачі музею зможуть побачити відреставровані скульптури ангелів з вівтаря у стилі рококо чи іконостасу другої половини XVIII століття, що не зберігся до нашого часу, й унікальні зображення ікон з найдавнішої хоругви міста — 1760-х років. Згадані дерев’яні фігури ангелів XVIII століття нещодавно знайдені у храмі на дзвіниці. Ці унікальні зразки дерев’яної сакральної скульптури порівнюють з найкращими мистецькими зразками цього періоду, що оздоблювали українські храми. Фахівці припускають, що це можуть бути роботи Пінзеля або ж когось з його учнів.

«Загалом, відомо не так багато українських церков, де збереглася б скульптура у стилі рококо та бароко — період захоплення та запозичень з латинських обрядових практик був досить коротким і тривав лише кілька десятиліть. А враховуючи, що з іконостасу XVII ст. збереглася лише ікона Богородиці Одигітрії, яку зусиллями священиків та парафіяльної громади 2013 року було відреставровано, знайдені скульптури набувають особливого значення», — каже дослідник історії храму, директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка Василь Кметь.

Сьогодні ж добре заховані на дзвіниці церкви пам’ятки в оновленому вигляді постали перед львів’янами завдяки праці співробітників Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, яку очолює народний художник Мирослав Откович.

Окремої уваги заслуговує й іконопис найдавнішої хоругви з міського храму 1760 року, який також представлений на експозиції. На одному боці хоругви — образ святителя Миколая. Це унікальне зображення, найімовірніше — копія давньої намісної ікони, оригінал якої не зберігся до нашого часу.

Церква святого Миколая є найдавнішим збереженим храмом Львова. Його заклав князь Данило Галицький, а перша письмова згадка датується 1292 роком. Головні її мури, закладені понад вісім століть тому, вистояли донині.

Виставка в Музеї історії релігії триватиме місяць, а потім усі експонати повернуться до храму святого Миколая.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати