Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трiумф епiкурейства

06 вересня, 00:00

Під кінець мертвого сезону подією для України став I фестиваль «Зірки кулінарного мистецтва України», організований Київською міською держадміністрацією, АТ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок», Асоціацією кулінарів України та Київським державним торговельно-економічним університетом. Організатори поставили собі за мету сприяння підвищенню культури харчування, якості та рівня сервісу, чому сприяли не тільки знайомства з традиціями української кухні, але і з кухнями інших народів світу, що набувають все більшої популярності, науково-практичні семінари, майстер-класи провідних кухарів.

Не є таємницею, що останнім часом спостерігається тенденція до раціонального, збалансованого харчування, коли людина замислюється над тим, чому віддати перевагу — калорійним українським вареникам чи вегетаріанському салату.

Стількох їстівних шедеврів, представлених на чотириденному фестивалі у столичному Палаці спорту, не те щоб спробувати, а й побачити, мабуть, простому обивателеві за все життя не судилося. Тож не програли ті, хто виставку відвідав. Для пересiчного громадянина було вiдкриттям, що для «Дарів моря» — рулету з мусом кликача та трюфелів — гриби було привезено з Франції.

— Це блюдо має дивовижний аромат — поділився враженнями з «Днем» шеф-кухар «Дніпра» В’ячеслав Грибов, який збирає рецепти по всьому світу. — Навіть якщо кухар припуститься якоїсь помилки, запах усе спише.

На «Подвір’ї куми» — банкетному блюді, представленому директором шинку «У Сєні і Гоги» Ігорем Суховим — сільська ідилія. На «землі» з гречаної каші розмістилося ціле господарство: хатинка з традиційного українського сала, кума і кум — домашня качка і заморський ананас, «курка в торбі» — мініатюрні мішечки з млинчиків із курячим філе, холодні закуски — південні баклажани та сулугуні, а ще — перепели та крученики.

165 підприємств та організацій із шістнадцяти регіонів країни створили своєрідну виставку досягнень народного господарства в кулінарії та ресторанному бізнесі. А 70 конкурсантів боролися за золоті, срібні та бронзові медалі, звання майстра-кухаря та майстра-кондитера, і, врешті, гран-прі фестивалю, яке дісталося столичному ресторану «Дніпро», майстри котрого виявилися найкращими у номінаціях бармен, офіціант і кухар. Та й від сервірованого для зустрічі нового тисячоліття стола «Міленіум» — очей не можна було відірвати.

Для більш ніж 40 тисяч відвідувачів фестиваль став справжнім віртуальним раєм. І разом з тим засвідчив величезні можливості України в пропаганді та розвитку як національної, так і світової кухні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати