Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі кували щастя

Дзвін молота, жар, полум’я, незвичні фотозони, новий символ міста і гаряча атмосфера — так проходив КOVAL fest
16 жовтня, 10:54
ФОТО АВТОРА

Свято металу та полум’я на Набережній Дніпра організували вже вдруге і приурочили його до Дня захисника України. Погода лише додавала настрою.

«АБЕТКА» МІСТА

Ковальство як дивовижне мистецтво вогню і металу в Україні сформувалося сотні років тому. У кожному селі, на околицях, розташовувалися кузні, їх вважали таємничим місцем, а люди шанували ковалів та ставилися до них як до чарівників. Приємно, що в сучасному Дніпрі таке потрібне ремесло перетворилося на диво-мистецтво. Цьогорічний КOVAL fest це довів.

За словами організатора фестивалю Григорія ТАЛІСМАНА, до Дніпра цього року з’їхалися вдвічі більше ковалів з різних регіонів України і навіть один гість з Туреччини. Загалом приблизно 60 учасників відвідали фестиваль. «Бердянськ, Львів, Суми, Івано-Франківськ та багато-багато інших міст — це далеко не повна географія нашого фестивалю. До нас завітав унікальний майстер, який виготовляє скульптури з титану. Тільки уявіть, з титану він може створити витвір, який прирівнюють до ювелірного. Також на КOVAL fest завітала ціла родина ковалів, яка продовжує українські автентичні традиції. Дніпряни могли побачити, як працювали ковалі у давнину, без сучасного методу зварювання. Лише полум’я і метал», — розповів Григорій Талісман.

МОНЕТКА НА ЗГАДКУ

У минулому році завдяки КOVAL fest у Дніпра з’явився новий талісман. Цьогоріч — колекція поповнилася. Для нової інсталяції ковалі зі всієї України викували скульптуру дівчини, яка прагне знань, йде вгору і складає з букв слово «Дніпро». Висота скульптури «Абетка» становить понад два метри і виконана вона в різних техніках ковальства.

КOVAL fest — це, звісно ж, нові знайомства. На фестиваль з Івано-Франківська завітав коваль Ярослав ПАНЬКІВ. Чоловік майже двадцять років займається ковальством, хоча навчався на художника. «Зараз куємо козацьку родину. Загалом це нелегка справа, де потрібно бути і митцем, і художником, і ковалем. Отримую від своєї роботи справжню насолоду», — розповів Ярослав.

Протягом трьох днів викувати своє щастя під час безкоштовних майстер-класів могли всі охочі. Дніпряни з допомогою ковалів-професіоналів виготовляли собі на добру пам’ять цвяхи, обереги та монети.

«Неодноразово чула вислів, що кожен коваль свого щастя. І це дійсно велике щастя побувати на такому святі. Наша Україна славиться талантами, і ковалі — це дійсно незвичайні люди, які приборкують метал. Ми маємо можливість побачити на власні очі, як з надміцного металу створюється тендітна троянда або ж величезний дракон. Минулого року в нашої родини не вийшло відвідати свято, але чули лише схвальні відгуки, тож цього разу не пропустили. Хіба в нашому житті так багато див? А тут відбуваються чудеса. КOVAL fest — це захват, це надзвичайні емоції», — ділиться враженнями мешканка Дніпра Ольга Іванівна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати