Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українські дитячі книжки — знову у списку найкращих!

«Вісім днів з життя Бурундука» Івана Андрусяка з ілюстраціями Ганни Осадко та «Ріпка» творчої майстерні «Аґрафка» — у щорічному каталозі найкращих дитячих видань світу «Білі Ворони-2013»
13 березня, 10:56

Каталог «Білі Ворони» (White Ravens) — це 250 дитячих книжок, відібраних із понад дев’яти тисяч новинок із 40 країн світу. Щорічно до Міжнародної молодіжної бібліотеки у Мюнхені з усього світу надходять тисячі видань, з яких фахівці обирають найкращі й пишуть на них рецензії. Обрані експертами книжки потрапляють до каталогу, а бібліотека представляє їх на найбільшому в світу дитячому книжковому ярмарку в Болоньї. Цей каталог є престижним, він — своєрідний орієнтир для критиків, авторів, видавців, ілюстраторів та, найголовніше, для батьків. Він окреслює тенденції у сучасній дитячій літературі та розповідає про найкращі книжки для маленьких читачів з усього світу.

«Вісім днів із життя Бурундука» — це історія про проблеми, що хвилюють сучасних школярів. Книжку написано з гумором, вона демонструє розуміння автором тонкощів дитячої психології. Автор говорить з читачем про поняття «позиченої» мети та наслідки, до яких вона може призвести. Раніше книжка «Вісім днів із життя Бурундука» ввійшла до короткого списку літературної премії «Книжка року Бі-Бі-Сі-2012». Це вже друга книжка видавництва «Грані-Т», яка потрапляє до престижного міжнародного каталогу «Білі Ворони»: 2011 року до нього потрапила робота Василя Голобородька «Віршів повна рукавичка», літературним редактором якої, до речі, був Іван Андрусяк.

Цікаво, що і для творчої майстерні «Аґрафка» і для видавництва «Навчальна Книга — Богдан», що видало «Ріпку», це також друга книжка у списку «Білих Ворон». Минулого року туди потрапила їхня «Рукавичка». Цьогорічна «Ріпка» — це успішно переосмислена класика. Творча майстерня «Аґрафка» у складі талановитих ілюстраторів Романи Романишин і Андрія Лесіва надали добре знайомій казці про ріпку несподіваного та актуального звучання. Вони успішно поєднали текст Івана Франка, вперше опублікований 1891 року, з сучасними (а для української дитячої книжки й зовсім експериментальними) ілюстраціями, що привертають увагу не лише маленьких читачів, а й дорослих поціновувачів цікавих видань.

Те, що українські дитячі книжки регулярно потрапляють до «Білої Ворони», — не приємна випадковість, а цілеспрямована та наполеглива робота видавців, їхнє бажання заявити про свої книжки на світовому рівні. Це позитивна тенденція, яка наочно демонструє, що сегмент дитячої літератури в Україні, попри регулярні песимістичні прогнози для вітчизняного книговидання, невпинно розвивається, що видавці цікавляться літературними тенденціями та подіями поза межами України, намагаються бути на одній хвилі зі світовим видавничим процесом. Поки що це лише перші кроки, але вже успішні.

Олена МОВЧАН, головний редактор українського видавництва «Грані-Т»:

— Протягом трьох останніх років наші книжки двічі потрапляли до одного з найавторитетніших у світі рейтингів найкращих дитячих видань. Це означає, що ми робимо якісні у всіх розуміннях книжки. Це наша видавнича гідність. Місцеві кулуарні книжкові конкурси — це одне, а стати в один ряд із прогресивними видавцями планети — це вже «вища ліга», до якої ми потрапили завдяки нашій любові до того, що робимо.

Подати книжку на конкурс — це, звісно, важливий крок для видавця, однак це найлегша ланка на шляху до перемоги. Спершу видання треба зробити, а тут немає запасних спроб, є лише одна — зробити саме таку книжку, саме тут і тепер. До Мюнхенської міжнародної Молодіжної бібліотеки ми регулярно надсилаємо свої новинки, неодноразово одержували позитивні відгуки від пані Каті Вібе, яка керує слов’янською та прибалтійською секцією бібліотеки. Експертна комісія рейтингу «Білі Ворони» вже добре знає наше видавництво. Для мене дорога й неповторна кожна наша книжка.

Той факт, що українські дитячі видання регулярно потрапляють до каталогу «Білі Ворони», свідчить про те, що в Україні є кілька працьовитих і небайдужих дитячих видавців, здатних сміливо зрівнятися зі світовими видавцями і навіть приємно їх здивувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати