Які вітаміни потрібні людині взимку?
Кілька порад від медиків
Зима — тяжкий період для всього організму, адже це не тільки зміна погоди, нашестя вірусів, але й відсутність вітамінів. Перші сигнали авітамінозу подає шкіра, зазначає УНІАН.
Вітамін А
На що впливає: перешкоджає скупченню токсинів і випаровуванню вологи, захищає шкіру від зовнішнього середовища — пилу і УФ-випромінювання.
Як запідозрити недостатність: шкіра починає лущитися, стає грубою, в літньому віці може обвиснути.
Що краще їсти: хурму, гарбуз, моркву, яєчний жовток, риб’ячий жир, печінку, щавель, салат. У продуктах вітамін А міститься не в чистому вигляді, а у вигляді провітаміну каротину, який потім під дією ферментів і перетворюється на вітамін А. Тому аби швидше поповнити запаси цього вітаміну, вживайте продукти, багаті ним, разом із жирами. Ідеальним варіантом тут можуть стати салати з соняшниковою або оливковою олією.
Вітамін В6
На що впливає: на жирність шкіри, не даючи сальним залозам виділяти зайву кількість сала. Сприяє регенерації і відновним процесам у шкірі.
Як запідозрити недостатність: шкіра починає запалюватися, причому можуть бути як дрібні вогнища запалення у вигляді прищиків, так і дерматит (почервоніння, що лущиться).
Що краще їсти: яловичину, баранину, дріжджі, капусту, сою, горіхи, квасолю, молоко, картоплю, рис. У харчових продуктах вітамін В6 є у вигляді піродиксину. Для того, щоб синтезуватися в чистий вітамін, йому необхідний час, тому не варто чекати миттєвого ефекту.
Вітамін В2
На що впливає: на гладкість і пружність шкіри
Як запідозрити недостатність: ячмінь, герпес, фурункули.
Що краще їсти: свіжий горошок, цибулю, сир, яловичину, яблука, мигдаль, кисломолочні продукти. Всмоктується і діє дуже повільно, тому для профілактики продукти, багаті рибофлавіном, потрібно вживати регулярно.
Вітамін С
На що впливає: виводить токсини, розгладжує зморшки і перешкоджає їхній появі, додає ефекту «сяючої шкіри» обличчю.
Як запідозрити недостатність: на шкірі з’являються пігментні плями, вона виглядає втомленою.
Що краще їсти: цитрусові, кислу капусту, цибулю, буряк. У всіх продуктах вітамін С представлений у вигляді аскорбінової кислоти, яка в організмі перетворюється безпосередньо на цей вітамін. Шлункові ферменти швидко перетворюють аскорбінку на вітамін, тому ефект можна спостерігати вже через декілька днів.
Вітамін Н
На що впливає: має протизапальну дію, не даючи виявлятися прищикам, вуграм, висипам.
Як запідозрити недостатність: виявляється дерматит, висипи, при гострому браку можлива екзема, при легкому — сірість шкіри.
Що краще їсти: горіхи, молоко, печінку, яєчний жовток, дріжджі, цвітну капусту, банани. Всі перелічені продукти переробляються кишковими бактеріями, сприяючи швидкому всмоктуванню вітаміну Н в організм. А ось сирі яйця цьому не сприяють, тому якщо даного вітаміну вам дійсно не вистачає, краще їсти варені або смажені жовтки.
Вітамін Е
На що впливає: допомагає чутливій шкірі пристосуватися до навколишнього середовища шляхом ущільнення жирової оболонки, чудовий антиоксидант.
Як запідозрити недостатність: шкіра стає в’ялою і сухою.
Що краще їсти: насіння соняшнику, мигдаль, арахіс, оливкове масло, вівсянку, лососину, банани, горіхи. Щоб організм швидше засвоїв вітамін Е, вживайте ці продукти разом із жирами (соняшникова і оливкова олії, тваринні жири).
Фолієва кислота
На що впливає: на засвоєння заліза в організмі, завдяки якому шкіра виглядає рум’яною, світиться, зникають мішки під очима.
Як запідозрити недостатність: блідість шкірних покривів, мішки під очима, синці.
Що краще їсти: яблука, картоплю в мундирі, гречку, яловичину, шпинат, устриці, гарбуз, фініки, гриби. Перетравлюється мікроорганізмами кишечнику досить швидко. Але при термообробці продуктів, що містять фолієву кислоту, велика частина її руйнується.
Вітамін В5
На що впливає: на водний баланс шкіри, швидку регенерацію і загоєння шкірних покривів.
Як запідозрити недостатність: шкіра миттєво стає або дуже сухою, або надмірно жирною. Погано заживають дрібні прищики, ранки, порізи.
Що краще їсти: яйця, горіхи, картоплю, ікру, дріжджі, фундук.
Вітамін РР
На що впливає: допомагає шкірі дихати, забезпечуючи її киснем.
Як запідозрити недостатність: практично неможливо без спеціальних лабораторних аналізів.
Що краще їсти: морепродукти, сухофрукти, горіхи, яловичину, баранину, молоко, свинину, кукурудзяну муку. Перетравлюється шлунковими ферментами і відразу вбирається в організм. Але результат ви отримаєте лише згодом — для того, щоб поліпшити дихання шкіри, знадобиться кілька тижнів.
ДО РЕЧI
Кожен із цих вітамінів можна купити в аптеці в лікарській формі, але вживати їх потрібно тільки порадившись із лікарем. Такі препарати містять чималі дози вітамінів, призначені для лікування або корекції певних захворювань, патології, явищ. У натуральній їжі вони представлені по мінімуму, а ось у хімічних сполуках — у «кінських» дозах, які можуть нашкодити без поради фахівця.
Випуск газети №:
№2, (2011)Рубрика
Тайм-аут