Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про закупівлі для потреб АТО

Кілька штрихів до конфлікту між МО і АМКУ
25 червня, 11:08
24 ЧЕРВНЯ МІНОБОРОНИ ПРОВЕЛО ВИЇЗНИЙ БРИФІНГ ІЗ МЕТОЮ НАОЧНОЇ ДЕМОНСТРАЦІЇ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ, ЯКІ ЗАКУПОВУЄ МІНОБОРОНИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ. ВСІ ЗРАЗКИ, БЕЗ СУМНІВУ, ПРОЙШЛИ «ВИПРОБУВАННЯ» / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Як відомо, Міноборони звинувачує антимонопольників у блокуванні закупівель. Ті у відповідь стверджують, що під час блокування закупівель за скаргами приватних структур діють оперативно, а в тривалому блокуванні нібито винне виключно військове керівництво з його неквапливістю.

Ми спробували розібратися в ситуації. Виходить така картина.

БРОНЕЖИЛЕТИ

•   АМКУ стверджує, що Міноборони проводило закупівлю бронежилетів не за спрощеною процедурою (відповідно до рішення Верховної Ради «під АТО»), а за звичайною тендерною, яка може тривати до 120 днів. Рішення про закупівлю бронежилетів МО нібито ухвалило 12 травня, хоча на той момент уже діяв закон про спрощену процедуру закупівель для АТО. Тому бронежилети купують так повільно.

У МО відповідають: рішення про закупівлю насправді було ухвалено 30 квітня. На той момент ще не діяв закон про спрощену процедуру закупівель для АТО. Відповідно, проводився тендер. Дата 12 травня спливла через те, що ДП «Зовнішторгвидав» опублікував повідомлення про тендер саме цього дня — хоча, як стверджують у МО, передали в ГП оголошення про тендер саме 30 квітня.

•   АМКУ стверджує, що спрощена процедура закупівель дозволяє провести їх за 7—10 днів.

У МО відповідають: діючи згідно з законом, витримуючи всі зазначені в ньому терміни, вкластися раніше ніж за 17 днів неможливо. Це не враховуючи тривалості переговорного процесу з постачальником, підготовки ним документів для підтвердження кваліфікаційних критеріїв тощо.

У результаті, враховуючи всі нюанси, спрощена процедура на практиці може тривати 20-35 днів. Це якщо АМКУ не блокуватиме закупівлі за скаргами інших виробників.

•   АМКУ вказує, що 18 червня відреагував на скаргу одного з виробників, терміново заблокував процедуру закупівлі бронежилетів і одразу ж надіслав усі документи до МО. Але Міноборони нібито дуже довго реагувало.

У Міноборони зазначають, що справді, 18 червня отримали петицію з АМКУ з вимогою за три дні подати всі документи щодо цих закупівель, де також було вказано, що розгляд скарги відбудеться 26 червня. МО присягається, що вже 20 червня всі документи було передано до АМКУ.

•   МО вказує, що в даному випадку, згідно з законом, АМКУ міг не блокувати процедуру закупівлі бронежилетів, а розглядати скаргу 18 червня без призупинення процесу закупівлі. Але з незрозумілих причин АМКУ заблокував процес.

ВИСНОВКИ: АМКУ варто пояснити, для чого блокувався процес закупівлі, якщо можна було проводити розгляд скарги без цього. А також пояснити методику розрахунку тривалості спрощеної закупівлі за 7—10 днів (якщо ці розрахунки виправдані, виникають питання до МО щодо правдивості твердження про 20—35 днів).

Надалі варто ввести персональну відповідальність чиновників АМКУ за незаконне блокування закупівель для потреб АТО.

Міноборони варто пояснити, чому воно не реагувало на зволікання ДП «Зовнішторгвидав» із публікацією оголошення про тендер. А також пояснити, чому з набуттям чинності закону про спрощені закупівлі не було терміново припинено тендер, що вже проводиться, і закупівлі бронежилетів не почали проводити за спрощеною процедурою (все одно закупівлі проводилися б значно оперативніше).

На майбутнє також ввести персональну відповідальність військових чиновників за затягування закупівель для потреб АТО. Визначити, що допускаються лише мінімально можливі терміни закупівель.

МЕДИКАМЕНТИ

АМКУ стверджує, що отримав 33 скарги щодо закупівлі Міністерством оборони ліків, зокрема й тих, які використовуються українською армією під час АТО. На сьогодні на розгляді перебуває шість із цих скарг. Скарги щодо закупівлі ліків, які почнуть розглядати сьогодні, 24 червня, стосуються закупівлі лікарських препаратів, які, як пояснює скаржник, було куплено одночасно іноземні і вітчизняні.

Група «ІС» має у своєму розпорядженні документи щодо однієї з таких скарг. Зокрема, на підставі скарги ТОВ «Нафтоперспектива» АМКУ заблокував закупівлю військовими одразу 13 (!) найменувань ліків.

Для довідки: за нашими даними, ТОВ «Нафтоперспектива» створено 08.04.2014 р. й одразу почало проштовхувати МО свої ліки. Це при тому, що у цього підприємства відсутня ліцензія на виробництво, оптову і роздрібну торгівлю лікарськими засобами, що було підтверджено листом Держслужби України лікарських засобів. Також, за нашими даними, АМКУ має у своєму розпорядженні відповідний висновок Держслужби.

Далі йде цікава хронологія.

3 червня сам АМКУ відмовив ТОВ «Нафтоперспектива» у задоволенні скарги щодо закупівлі Міноборони ліків.

Проте вже через три дні, 6 червня, АМКУ знову блокує закупівлі на підставі скарги все того ж ТОВ «Нафтоперспектива». Тут незрозуміло, що могло статися за три дні, щоб скарга цього ТОВ із необґрунтованої стала раптом обґрунтованою.

Цікаво й те, що після призупинення закупівлі ліків 6 червня й отримавши всі документи від МО 12 червня (до речі, ці самі документи вже раніше подавалися АМКУ на скаргу 3 червня), АМКУ призначає розгляд скарги на 24 червня. Дивна «оперативність», враховуючи нинішню гостру потребу армії в медикаментах.

ВИСНОВКИ: АМКУ варто пояснити, чому він двічі блокує закупівлі на підставі скарг одного й того самого скаржника, знаючи (принаймні, під час другого блокування), що це ТОВ не задовольняє вимог, які висуваються до учасника подібних закупівель. І чому розгляд скарг проводиться лише через 12 днів (!) після отримання всіх необхідних документів від МО.

Міноборони варто пояснити, чому, враховуючи гостру необхідність сил АТО в медикаментах, воно раніше апелювало до правоохоронців, громадськості і вищого політичного керівництва країни, враховуючи гостру потребу ВС України в медикаментах. І чому під час другої подачі документів їх було передано АМКУ лише через шість днів після отримання скарги і блокування закупівель. 

sprotyv.info

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати