Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз третього світу в перший

Чи «стрибне» так колись і Україна?
26 квітня, 12:48

У неділю в київському «Мистецькому Арсеналі» було представлено дві книжки, видані за сприяння Асоціації платників податків України. «Із третього світу в перший. Історія Сингапуру: 1965—2000» написана першим прем’єр-міністром, батьком-засновником цієї країни, творцем сінгапурського «економічного дива» Лі Куан Ю. Вперше представлено українською мовою також твір дипломата Тимура Аласанії «На роздоріжжі».

Що об’єднує ці видання? У них основна увага приділяється сміливим та успішним інноваційним рішенням соціально-політичного, економічного та правового характеру, за допомогою яких Сингапур та Грузія стали зразком для наслідування країн, що розвиваються. У запрошенні на подію відзначалося, що ці книжки «стануть справжнім посібником для українських реформаторів — довідником і дорожньою картою, за якою можна буде звіряти пройдені шляхи і прокладати нові, виправляти помилки або ж взагалі їх уникати».

«Із третього світу в перший» — про це мріють мешканці всіх країн, які перебувають у стані становлення, — пише сьомий Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, — однак досягнути цього вдається лише одиницям. Саме до них і належить Сингапур. Саме тому історія про здобуття незалежності, про перші кроки до розвитку, написана батьком-засновником Лі Куаном Ю, зацікавить людей з інших держав, що розвиваються, а також усіх, кого цікавить доля таких країн».

«За сорок років Лі Куан Ю бідну й немічну колонію перетворив на успішну, багату й сучасну світову столицю, і це тоді, коли Сингапур оточували ворожі держави. Лі Куан Ю став одним із найповажніших та найчастіше цитованих державних діячів світу завдяки своєму шпаркому розумові й високому інтелекту». Так оцінив Лі Куан Ю і його книгу мільярдер і медіамагнат, президент News Corporation Руперт Мердок.

Збірка Тимура Аласанії «На роздоріжжі» написана на основі досліджень і спостережень автора.У ній йдеться про розбудову і розвиток держави нового формату на прикладі Грузії та її відносин з войовничим сусідом — Росією. Вона ще не зажила собі такої слави, як твір Лі Куан Ю, але може бути дуже корисною для українських реформаторів та захисників незалежності нашої держави...

Після представлення книжок президента Асоціації платників податків України, екс-посла Грузії в Києві Григола Катамадзе оточила юрба тих, хто хотів привітати його і подякувати за участь у виданні. Був серед них і «День» зі своїм запитанням про те, що, на думку Катамадзе, заважає Україні використовувати позитивний досвід таких країн, як Сингапур та Грузія.

«У цих книгах — про Сингапур та Грузію, — сказав «Дню» Катамадзе, — ніде не знайдеш жодного рецепта, жодної підказки про те, що треба зробити, щоб отримати так зване економічне чудо. В Україні для цього, на мою думку, має з’явитися команда однодумців, яка буде розуміти, яким чином врятувати власну країну. І я б на перше місце у цьому поставив любов до неї. Саме це найголовніше. Не показова, а справжня любов підкаже нам... Якщо ви подивитесь, що робили у Сингапурі, у Польщі, у Німеччині й Грузії, то побачите, що нічого надприродного там не вчиняли. І немає нічого такого, щоб не можна було зробити й в Україні. У нас унікальний народ, який може плідно працювати й перетворювати цю країну».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати