Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія: військовий бюджет у тумані

31 серпня, 11:11

Офіційні дані про військові витрати, які Росія щороку надає в ООН, цього разу викликали у експертів обґрунтовані сумніви в їхній відповідності істині. Звіт в ООН за 2016 рік зафіксував російські витрати на оборону в сумі 2,1 трлн рублів, що на 29% менше, ніж у 2015 році, коли вони становили, за даними ООН, 2,9 трлн рублів. Остання цифра приблизно збігалася з прописаними в російському федеральному бюджеті видатками на оборону. Однак у 2016 році військові витрати в бюджеті Росії були зафіксовані в розмірі 3,8 рубля, що в 1,8 разу більше суми, заявленої в ООН. При цьому 70% військових витрат були засекречені. Офіційно ця різниця пояснюється тим, що в 3,8 трлн рублів увійшли разові витрати на 975 млрд рублів, які, за версією російської Рахункової палати, були витрачені на дострокове погашення кредитів підприємств ОПК, про що восени 2016 року оголосив міністр фінансів Антон Силуанов. Ці витрати, за критеріями ООН, безпосередньо до поточних військових витрат не належать.

Чи справді ця сума включена до прийнятого Думою військового бюджету на 2016 рік, перевірити не можна, оскільки будь-яка детальна розшифровка військового бюджету не публікується у відкритих джерелах.

На відміну від прийнятого в російській Держдумі військового бюджету, методика ООН наказує розкривати витрати максимально повно, чого росіяни зі зрозумілих причин робити не хочуть. Але, за оцінкою незалежних експертів, фактичні військові витрати Росії значно більше, ніж навіть ті, які показані в федеральному бюджеті. Згідно з розрахунками завідувача лабораторії військової економіки Інституту Гайдара Василя Зацепіна, який використовував методику ООН, сумарні військові витрати російського бюджету в 2016 році склали 4,93 трлн рублів, або 5,7% ВВП, що майже вдвічі вище того рівня військових витрат, якого вимагає від своїх членів НАТО. Різниця більш ніж у трильйон рублів, в порівнянні з офіційним оборонним бюджетом, виникла за рахунок витрат на утримання Росгвардії і прикордонної служби, витрат російського Міністерства оборони в охороні здоров'я та житлово-комунальному господарстві, а також на капітальне будівництво в рамках держоборонзамовлення. Зауважу, що оцінка Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI) російських військових витрат у 2016 році лише трохи нижча, ніж у Зацепіна, і становить 4,64 трлн рублів, що все одно істотно вище, ніж офіційно прийнятий військовий бюджет.

Російське керівництво хоче, щоб все в Росії було як у великих. Ще за радянських часів Москва намагалася ні в чому не відстати від Вашингтона - свого головного геополітичного супротивника. Що ж, і зараз частка реальних російських військових витрат у ВВП країни приблизно така ж, як частка американських військових витрат у ВВП США. Ось тільки валові внутрішні продукти Росії і Сполучених Штатів розрізнялися в 2016 році, за оцінкою МВФ, в 14,5 разу, зрозуміло, на чию користь. Так що шанси Москви на успіх у гіпотетичній гонці озброєнь з Вашингтоном дорівнюють нулю. В кінці 80-х років минулого століття я порівнював військові витрати СРСР і США на середину 80-х років. Тоді вони були приблизно рівні, але сильно різнилися за часткою у ВВП. Для Америки ця частка становила 6%, а для Радянського Союзу - 42% від реального ВВП, що практично означало норму військового часу. Але сьогодні на таку напругу Росія не здатна. Тим більше що, судячи з проекту бюджету на 2017 рік, Росія все-таки починає скорочувати військові витрати. До бюджету 2017-го вони закладені в розмірі 2,87 трлн рублів. Нехай навіть реальні витрати на оборону будуть більші майже на трильйон рублів за рахунок зазначених вище статей. Все одно в порівнянні з 2016 роком, якщо не буде екстрених додаткових асигнувань, цього року витрати на оборону повинні скоротитися приблизно в 1,3 разу. В умовах триваючої економічної кризи, західних санкцій і наближення президентських виборів Москва змушена вишукувати кошти для затикання бюджетних дірок, зокрема і за рахунок урізання оборонного бюджету. Швидше за все, скорочення торкнуться і фінансування війни на Донбасі, що унеможливить виникнення там широкомасштабного конфлікту і позначиться на забезпеченні сепаратистських формувань.

Таким чином, поки що Росія розкрила перед світом лише 42% своїх військових витрат. Майже 60% російського військового бюджету сьогодні залишаються terra incognita. Що ж, Росії дійсно є що приховувати. Перш за все, це витрати на війну на Донбасі. Не секрет, що «ЛНР» і «ДНР» перебувають на повному забезпеченні російської скарбниці, і значна частина, якщо не всі ці витрати проходять у рамках військового бюджету. Хоча, ймовірно, частина витрат йде по лінії бюджетів ФСБ і МВС, а можливо - і СЗР. Зазначу, що в 2016 році за статтею «Національна безпека» в російському бюджеті 2016 року був засекречено 29% всіх витрат - близько 0,5 трлн рублів. Також утримання воюючих на Донбасі кадрових російських військовослужбовців, так само як і поставки туди нових озброєнь вочевидь становлять значну частину російського військового бюджету. Чималих витрат вимагає і війна в Сирії. Сюди входить як утримання російського військового контингенту в цій країні і забезпечення його всім необхідним, так і постачання сирійської урядової армії озброєнням, бойовою технікою, боєприпасами, пальним тощо. Чималих витрат вимагає і перекидання всього цього на сирійську територію. Один з важливих пунктів витрат, який росіяни прагнуть приховати від ООН, це подальша мілітаризація Криму, зокрема розміщення там ядерної зброї. Нарешті, Росія навряд чи доповідає ООН про витрати на операції спецназу ГРУ і ВДВ. А оскільки, як і за радянських часів, відкритих дискусій про російський військовий бюджет не відбувається ні в парламенті, ні в ЗМІ, визначити його справжній розмір, так само як і конкретні статті витрат, практично неможливо. Досвід історії показує, що зазичай настільки ретельно засекречують свої військові витрати ті держави, які готують агресію проти своїх сусідів. Не дивно, що Росія викликає таку серйозну заклопотаність у всьому світі.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати