Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Російські миротворці нікому не потрібні

Москва використовує їх як інструмент вторгнення
12 серпня, 18:35
ФОТО REUTERS

Спостерігається цікава траєкторія. У міру успіхів українських силовиків у проведенні АТО в Росії дедалі частіше й усе голосніше пропонують ввести її миротворчий контингент до Донбасу.

Не менш цікаво й те, що як тільки загострилася ситуація на лінії фронту в Нагірному Карабаху, так у Москві одразу заговорили про можливість направлення своїх миротворців у регіон. Як повідомляє Deutsche Welle, про це під час відеомосту Єреван — Москва — Астана заявив завідувач відділу Інституту країн СНД Володимир Євсєєв.

•  І ще цікавіше, що Вірменія, повністю залежна від Росії як з економічного, так і з військового погляду категорично відмовляється від, здавалося б, украй необхідної їй допомоги. Логічно припустити, що якщо Єреван серйозно занепокоєний своєю безпекою, то наявність російських миротворців на лінії фронту з Азербайджаном істотно обмежить можливість широкомасштабного зіткнення двох армій.

Але ця логіка справедлива при тому, в ролі миротворчих сил виступають підрозділи армії дійсно нейтральної держави, а не тієї, що  прагне домінування й анексії.

Історія російської миротворчості не налаштовує на оптимістичний лад. Скрізь, де вони з’являлися й у них була певна свобода рук, сепаратистські конфлікти в кращому разі заморожувалися, в гіршому перебування російських миротворців рано чи пізно оберталося загостренням і вторгненням уже власне московських військ.

•  Зараз дещо призабули марш російських десантників на аеропорт Пріштіни. Це в самий розпал кризи довкола Югославії й Косова. Зауважимо, що російські десантники там були саме як миротворчий контингент і, взагалі кажучи, мали підкорятися його командуванню. За планами аеропорт мали зайняти англійський і французький контингенти, а також підрозділи низки інших країн. І ось у таких умовах російські десантники здійснюють несанкціонований марш, не повідомивши про це командування. Про що потім хвастовито заявляли.

Тоді в НАТО закрили на таке самоправство очі, але не забули. Там узагалі нічого не забувають. І тепер з великою підозрою ставляться до будь-яких дій Росії.

•  З Балкан перейдемо на ближчий до нас простір. Найбільш характерні приклади: Придністров’я та Південна Осетія.

Російська 14 армія, що перебуває з 1956 року на території Придністров’я, стала безпосереднім учасником конфлікту між придністровськими сепаратистами й Молдовою. При цьому офіційно дотримувалася нейтралітету. Про це на прес-конференції 26 червня 1992 року заявив її командувач генерал-лейтенант Олександр Лебедь. «...армія продовжуватиме зберігати нейтралітет, але якість цього нейтралітету зміниться. Це буде інший, якісно інший нейтралітет — збройний нейтралітет. Ми досить сильні для того, щоб дати відсіч кому завгодно. Єство цього збройного нейтралітету полягатиме в тому, що поки нас не чіпатимуть, і ми нікого не чіпатимемо». Лебедь відкрито заявив, що для досягнення миру, взаємодіятиме зі збройними формуваннями Придністров’я й що 14-та армія в разі агресії Республіки Молдови візьме участь у бойових діях. Зрозуміло, на чиєму боці.

•  Надалі 14-та армія була розформована, й на території Придністров’я розташовується Оперативна група російських військ (ОГРВ), хоча згідно з рішенням Стамбульської ради ОБСЄ 1999 року Росія зобов’язалася вивести зброю й весь особовий склад з території Придністров’я не пізніше 2001 року. Виводять досі й нікуди не квапляться. Причина одна — так звані російські миротворці гарантують існування й функціонування сепаратистського регіону під назвою Придністровська Молдавська Республіка (ПМР) тим самим, по-перше, перешкоджаючи реінтеграції Молдови і, по-друге, зберігаючи можливість збройного втручання в Україні й Молдові. У зв’язку з цим разом з успішним завершенням АТО в Донбасі перед Києвом і Кишиневом стоїть завдання будь-якими шляхами добитися виведення так званих миротворців з ОГРВ і тим самим ліквідувати гніздо сепаратизму поблизу Одеси.

•  Другим прикладом того, як російські миротворці стали приводом для війни, є Грузія. Нещодавно виповнилася шоста річниця Кавказької війни. Розміщений на лінії розділу Грузії й Південної Осетії російський військовий контингент не стільки займався роз’єднанням сторін, скільки створював прецеденти для загострення конфлікту. Більше того, напередодні запланованого вторгнення до Грузії так звані миротворці піддалися обстрілу, в чому досить голослівно звинуватили грузинську сторону. Далі був примус Тбілісі до миру під приводом захисту російських солдатів і офіцерів у Цхінвалі. При цьому вже без жодного дипломатичного прикриття російські війська здійснили демонстраційний наступ з боку Абхазії за участю кораблів Чорноморського флоту, на які був завантажений десант.

•  Повернімося до Нагірного Карабаху. Чому ж повністю прив’язаний до Москви Єреван усе ж виступив проти направлення в регіон російських миротворців. А Москві так цього хотілося, особливо після того, як прозахідний курс Грузії отримав юридичне й дипломатичне підтвердження підписанням Тбілісі Угоди про асоціацію з ЄС. Москві в квадраті захотілося направити війська на Південний Кавказ також і після того, як американський Конгрес ухвалив у двох читаннях законопроект про надання Грузії, Україні й Молдові статусу основного союзника США без вступу цих держав до Північноатлантичного альянсу. Справа навіть не в конкретних формах американської військової допомоги, зокрема Грузії, а у формальному юридичному акті, що закріплює міжнародно визнану участь США в справах трьох згаданих країн, зокрема й на Південному Кавказі. Протиставити цьому Москва, за великим рахунком, може лише спрямування своїх військ у регіон під виглядом миротворців.

Проте в Єревані чудово розуміють, чим подібна миротворчість загрожує йому в першу чергу.

► По-перше. Можлива наявність російських військ на лінії фронту практично віддає в руки Москви повний вплив на перебіг конфлікту довкола Нагірного Карабаху. Поки Вірменія Росії потрібна, але вітер в кремлівські вітрила може легко змінити свій напрямок. Тому відмовлятися від залишків своєї незалежності Вірменія не хоче. І їй треті країни на лінії фронту не потрібні.

► По-друге. Можна вести будь-які переговори з Азербайджаном і в будь-якому форматі. Як, наприклад, нещодавні в Сочі, але поки головними на них залишаються Баку і Єреван. Якщо московські війська з’являться в Нагірному Карабаху, de facto Москва стане не посередником, а повноправним учасником переговорів. Захищатиме вона настільки ж завзято свого сателіта Єреван чи пожертвує його якимись інтересами заради досягнення компромісу з Баку в енергетичних проблемах. Такої упевненості немає й бути не може. Росія й так має надто багато важелів тиску на Вірменію. Додавати до них ще один дуже небезпечний метод дії було б украй безрозсудно.

► По-третє. Не слід недооцінювати вплив вірменської діаспори в Європі й США на зовнішню й особливо на внутрішню політику Єревану. У країні вже давно серйозно стикаються дві протилежні тенденції. Підготовка влітку минулого року до підписання Вірменією Угоди про асоціацію з ЄС не була способом торгівлі з Росією, а визначалася внутрішнім розвитком країни. Цей процес перерваний, але звідси не випливає, що зникли прибічники прозахідного курсу. Без вірменської діаспори на Заході країні було б непереливки й жодної підтримки Росії не вистачить. Ось чому можливе розміщення російських миротворців на карабахському фронті могло буквально підірвати внутрішньополітичне становище й привести для правлячої верхівки в Єревані до непередбачуваних наслідків.

•  Так звані миротворчі зусилля Москви викликають дедалі більше неприйняття в довколишньому просторі. Приклад з так званим гуманітарним конвоєм до України, окремий випадок миротворчої операції, наочна ілюстрація того, що московські маневри й камуфляж шиті білими нитками.

З другого боку, факт фактичного відступу Кремля є свідченням того, що всі можливі прикриття вторгнення вичерпані. Як наслідок Путіну і його оточенню час серйозно подумати, як виходити зі становища, що склалося. Якщо реальної деескалації в Донбасі не станеться, то на саміті в Уельсі у вересні Москву можуть чекати вельми неприємні рішення Альянсу щодо України, Грузії та Молдови.

Схоже, що перефарбовані в миротворців російські війська найближчим часом займуться поверненням до своєї звичайної форми одягу. Не варто було навіть починати, передбачити такий результат було не надто складно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати