Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна не може бути позаблоковою»

Молоді експерти змоделювали сценарії перебігу подій на міжнародній арені з участю України
02 грудня, 10:16
ФОТО REUTERS

28 листопада 2014 року з ініціативи Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» за програмою Київського безпекового форуму для молоді відбувся практичний тренінг. До тренінгу були залучені молоді експерти. Метою заходу було моделювання сценаріїв перебігу подій на міжнародній арені з участю України. З огляду на надскладну ситуацію, в якій перебуває нині Україна, нагальним стало питання усвідомлення, куди ми зрештою прямуємо, які ризики очікують нас у майбутньому і що ми можемо протиставити їм. Будувати сценарії та прогнози учасникам допомагали досвідчені експерти, серед яких були вчені, дипломати і політичні оглядачі. Внаслідок роботи над прогнозами за два тижні заплановано презентацію бачень змін у геополітичному розташуванню центрів, а також «ідеї щодо поведінки та політики основних міжнародних акторів». Всі найкращі роботи будуть представлені загалу для обговорення із залученням експертів.

На відкритті заходу були присутні заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський, посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат та голова Наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія Яценюк.

Данило Лубківський чітко зазначив, що «Україна не може собі дозволити дві речі: замкнутися на внутрішніх проблемах і бути позаблоковою, нейтральною країною». Така позиція не одинока серед дипломатів, з нею погоджуються також військові, котрі перебувають на передовій у військовому конфлікті на сході України. Треба визнати, що Україна виявилась неготовою до викликів агресії. Фактично ситуацію врятувало народження нової генерації людей з патріотичним мисленням. Тобто той факт, що ворог не зміг миттєво розгорнути ситуацію на власну користь і реалізувати просування по всьому сходу й півдню України, є наслідком важливого, недооціненого елементу війни — добровольчих загонів і волонтерського руху. Формування нової мислячої та патріотичної еліти з цього прошарку має стати одним із головних завдань держави. Але це стосовно внутрішніх моментів.

Зовні ми мусимо відштовхуватись від того, що Україна — це дійсно велика держава з особливим геополітичним положенням, що відіграє важливу роль. Ми не можемо залишитись осторонь світових процесів, а це означає не лише співпрацю зі світовими структурами, а й розвиток внутрішнього потенціалу для відповідності світовим нормам і критеріям. У нас не так багато політичного потенціалу на зовнішній арені, і це доводить певне хитання в європейських країнах щодо їхнього ставлення до ситуації на сході й півдні України. Але треба також усвідомлювати, що й усередині України існує безліч спекуляцій, які живляться із Кремля. Тому розробка зовнішньої стратегії без чіткого усвідомлення пріоритетів і напрямків нашої країни неможлива.

«Що відбувається на сході України? Ким для нас є РФ? Чим є політичний режим у РФ? Ми чітко розуміємо, що нинішній авторитарний режим РФ — то є супротивник України, агресор, який заохочує міжнародний тероризм і чинить тиск на Україну шляхом військового конфлікту на сході, і цей режим учинив акт окупації наших територій. Така чіткість наших оцінок надасть можливість бачити нашу перспективу», — зауважив Данило Лубківський.

Посол Швеції Андреас фон Бекерат зазначив, що корупція для країни подеколи становить ще більшу загрозу, аніж російські танки. Посол переконаний, що «саме громадянське суспільство зможе подолати цю ваду. Зрештою, видно, що багато еволюційних ініціатив започатковано саме вже народженим громадянським суспільством в Україні. Це база нашого майбутнього. Самі ж прогнози треба робити, навіть якщо вони виявляться хибними». Андреас фон Бекерат сказав, що ще рік тому говорив про потенційну загрозу агресії Росії проти України, але мало хто тоді собі міг уявити такий перебіг подій.

ДОВІДКА «Дня»

Фонд «Відкрий Україну» — міжнародний благодійний Фонд, заснований з ініціативи Арсенія Яценюка для зміцнення публічної дипломатії та розвитку авторитету України у світі. Фонд досягає своєї мети шляхом реалізації ключових програм: міжнародний діалог, культурні горизонти, молоді лідери. Фонд є організацією широкого кола благодійників і гуртує навколо себе людей, яким не байдужий авторитет України та її майбутнє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати