Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Владивосток: Дива тривають

20 вересня, 14:26

Трагікомедія з губернаторськими виборами в російському Примор'ї далека від свого завершення. Але тепер принаймні зрозуміло, хто її почав. Нагадаю хід другого туру голосування. Т.в.о. губернатора Андрій Тарасенков, який представляв «Єдину Росію», в першому турі не добрав до перемоги 3,5%. У другому ж турі кандидат від КПРФ Андрій Іщенко, який протистояв йому, під час підрахунку голосів досить швидко вирвався вперед і лідирував майже до самого кінця. Коли розрив між кандидатами досяг майже 7% і було підраховано 95% бюлетенів, почалися справжні дива в решеті. У той момент, коли було оброблено 99,12% всіх голосів, виявилося, що дані про 4% тих, хто проголосував, просто неможливо ввести в систему «ГАЗ - вибори». А на цілій низці дільниць, де загалом було подано 24 тис. голосів, з'явилися пожежники і почали переконувати присутніх на дільницях спостерігачів і членів комісій, що сталася пожежа і їм усім треба терміново покинути приміщення. Спостерігачі від КПРФ називали це дійство навчаннями, але в Приморському МНС на блакитному оці запевняли всіх, що приїхали виключно за викликами про загоряння. В результаті урни з бюлетенями виявилися на якийсь час у неподільному володінні голів комісій, які представляють зрозуміло яку партію, і чинів МНС. І коли бюлетені, яких бракувало до 99%, із затримкою на кілька годин були нарешті введені в систему «ГАЗ - вибори», почалися дива зі статистикою.

Після підрахунку 95% бюлетенів Іщенко вигравав у Тарасенкова з 51,6% голосів проти 45,8%. Але виявилося, що при введенні ще 4% голосів виборців число голосів, відданих за кандидата від КПРФ, не тільки не збільшилося, але незрозумілим чином скоротилося на 5 голосів, а число голосів, поданих за єдинороса, зросло на 13 595 голосів. При цьому на дільницях, де переміг Тарасенков, спостерігалася рекордно висока явка. І в результаті у нього з'явилося перевага - 49,02% голосів проти 48,56%. А після підрахунку 100% бюлетенів розрив ще більше збільшився: при явці в 35,43% (на 5,2% вище, ніж у першому турі) Тарасенков набрав 49,55%, а Іщенко - 48,06%. Розрив між кандидатами склав 7650 голосів. Можна не сумніватися, що всі ці голоси разом з багатьма іншими були вкинуті на користь чинного губернатора після початку уявних пожеж і ночі статистичних див.

Що ж відбувалося далі? Суворо кажучи, для Кремля обидва кандидати цілком прийнятні. Тарасенков - колишній офіцер-підводник, потім працював топ-менеджером у державній рибній галузі, а в 2010 році отримав вчений ступінь доктора психологічних наук за дисертацію, в якій, за висновком експертизи мережевої спільноти «Діссернет», 280 із 340 сторінок є плагіатом. Путіна ця обставина цілком влаштовує - зі списаною дисертацією в справжню опозицію навряд чи перейде, тим більше, що вочевидь є грішки і побільше. І пенсійну реформу Андрій Володимирович встиг публічно підтримати, що багато в чому позбавило його шансів на перемогу в першому турі. Біографія Іщенка багато в чому схожа. Він - теж колишній моряк, тільки цивільний, і бізнесмен, тільки, на відміну від чинного губернатора, займається він на Далекому Сході не рибною галуззю, а будівництвом. І бізнес для нього явно важливіший, ніж членство в КПРФ. Тим більше, що зюгановська партія цілком слухається владу і справно виконує її доручення. Відповідним чином і повели себе комуністи після скандального результату другого туру.

Зюганов пригрозив судовими позовами і скаргами до Центрвиборчкому. Іщенко оголосив голодування протесту і пригрозив безстроковим публічним страйком виборців у Владивостоці, тобто Далекосхідним майданом. Втім, вже через кілька годин кандидат у губернатори своє голодування припинив, а про майдан і зовсім не згадував. Зюганов та Іщенко обрали у відносинах із Кремлем суто демонстративну тактику. Лише позначаючи народний протест, вони неначебто говорять Путіну: «Володимире Володимировичу, дорогий, бачиш, ми проти тебе не бунтуємо, але ти врахуй: потенціал для протестів, особливо у зв'язку з пенсійною реформою і корупцією, дуже великий. Ми у Владивостоці протест стримуємо, загалом контролюємо і вміємо робити це на Далекому Сході краще за інших. Так що ти подумай: можливо, варто дозволити нашому кандидатові перемогти».

І Геннадій Андрійович, і Андрій Сергійович чудово розуміють: влаштуй вони у Владивостоці майдан, Путін з принципу, щоб не давати людям привід думати, що протестними акціями можна чогось домогтися, накаже Елі Памфіловій затвердити підсумки виборів, навіть якщо раніше не збирався цього робити . А так як глава Центрвиборчкому, явно проконсультувавшись у Кремлі, результати другого туру скасувала і призначила нове голосування через три місяці, вже в грудні, тепер можна не сумніватися, що цирк на виборах був влаштований не за командою з адміністрації президента, а виключно силами місцевих чиновників , які побоювалися, що їх змінять люди Іщенка. А це означає щонайменше втрату насиджених хлібних місць. А щонайбільше - піти під суд у корупційних справах. Це якщо президент дасть відмашку новій губернській владі провести показову зачистку наскрізь мафіозного Примор'я за зразком дагестанської. Можливо, чиновники хибним чином витлумачили зустріч Путіна з Тарасенковим напередодні другого туру, коли Володимир Володимирович заспокоїв Андрія Володимировича, який помітно нервував: не хвилюйтеся, мовляв, все буде добре. Той і вирішив, що з двох Андріїв саме він президенту і рідній партії цінніший. А його соратники вирішили, що тепер усе дозволено. І помилилися фатальним для себе чином.

Путін, ймовірно, дійсно розраховував на перемогу Тарасенкова. Але не врахував ступінь його непопулярності. А тепер, можливо, президент готовий працювати і з Іщенком. У всякому разі скасовувала підсумки виборів Памфілова цілком театрально, з добре поставленими сльозами на очах. Мовляв, я так вірила Приморському виборчкому, і в першому турі все було просто чудово, і більшу частину другого туру - теж, а тут такий афронт. Просто в душу плюнули, образили в найкращих почуттях. Але при цьому Елла Олександрівна не забула зафіксувати порушення і з боку штабу Іщенка. Щоб у разі потреби можна було б зняти з виборів нинішнього кандидата від КПРФ.

Тепер у Кремля є час для роздумів, як і у двох нинішніх кандидатів у губернатори, які вже встигли зробити кілька взаємовиключних заяв про те, чи будуть вони брати участь у нових виборах. Очевидно, ще не отримали чітких інструкцій зі Старої площі. Зараз Путін, цілком можливо, замінить Тарасенкова на посаді тимчасового губернатора, якщо знайде сильного кандидата з хорошими шансами на перемогу. Якщо ж не знайде, мабуть, погодиться на кандидатуру Іщенка, можливо, зажадавши його формального виходу з КПРФ. А може, навпаки, залишить його комуністом, щоб продемонструвати, що в Росії - справжня демократія і навіть опозиціонер може перемогти на губернаторських виборах. Для Примор'я це не вперше. Згадаймо, що мером Владивостока обирався затятий опозиціонер Віктор Черепков. Але в будь-якому випадку остаточний підсумок губернаторських виборів будуть підводити в Москві.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати