Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Внутрішні розбірки під зовнішнім контролем

28 вересня, 20:50

Днями СБУ опублікувала аудіозапис, який, за даними відомства, доводить, що «глава Народної ради ДНР» Денис Пушилін готував силове усунення «глави республіки» Олександра Захарченка. Коментуючи матеріал, у СБУ зазначають, що 12 червня в одному з ресторанів турецького міста Анталія відбулася розмова між помічником Пушиліна Олександром Лаврентьєвим і двома невідомими особами. Згідно з аудіозаписом, у ході бесіди Лаврентьєв зауважував на необхідності заміни Захарченка до вересня цього року без проведення «виборів».

«Вот есть ситуация, которую мы можем с вами, в принципе, решить. Решить быстро. Максимально быстро. Потому что времени нет как у вас… Так и скажем, сентябрь месяц не за горами… И у вас поджимает все, а определяться надо, а понимания, как дальше двигаться, ни у кого нет…», – говорить помічник Пушиліна. Один зі співрозмовників запитує: «Получается, у нас проблема в одном Захарченко?». На це Лаврентьєв відповідає: «Мы с вами для этого здесь и собрались, чтобы решить вопрос, а не задавать... А вот теперь представьте такой момент, что выборов никаких не будет, а просто будет исполняющий обязанности. Победа?». Співрозмовник розуміє логіку: «Ваша идея понятна. Вы убираете Захара, ставите Пушилина, сливаете «Ташкента» с этим, как его… Усмиряете их потешные батальоны, меняете правительство…».

У свою чергу, колишній «міністр оборони ДНР» Ігор Гіркін підтвердив, що на опублікованому запису дійсно фігурує помічник Пушиліна Олександр Лаврентьєв. За словами Гіркіна, він отримав інформацію, що такі переговори справді були.

 «Подтверждение из Донецка, что это не «укро-фейк», только что мною получено. Персонаж опознан, и его идентификация по голосу и манере речи у знакомых с ним людей не вызывает сомнений. Подтверждено также, что совершенно точно указанный человек работал в команде Пушилина и являлся одним из его ближайших людей как минимум в июне сего года. Все остальные выводы делайте самостоятельно. Я же на основании услышанного склонен полагать, что в команде Пушилина знали о «неких событиях», которые должны произойти с Захарченко в сентябре», – пише колишній «міністр оборони ДНР» на своїй сторінці у Фейсбуці.

Зараз активно лунають коментарі, що все це, мовляв, зайвий раз доводить непричетність українських спецслужб до вбивства Захарченка та підтверджує версію про внутрішні розбірки. Варто зазначити, що подібні оцінки частково вигідні й російській пропаганді. Адже, якщо бойовики можуть вільно усувати один одного, домагаючись одноосібної влади, значить, у них є певна незалежність від волі Москви. Отже, вони мають якусь суб'єктність, і тому, якщо Україна і Захід хочуть реінтеграції окупованого Донбасу, Київ повинен вести окремі й прямі переговори з «представниками Донецька і Луганська».

Тим часом у «ДНР» заявили про закінчення прийому документів від кандидатів на пост «глави республіки». Показову конкуренцію Пушиліну складають десять чоловік, зокрема: колишня українська суддя Олена Шишкіна, перший «міністр оборони ДНР» Ігор Хакімзянов, «екс-глава» Горлівки і Єнакієвого Роман Храменков, бойовик В'ячеслав Дьяков, колишній «глава міністерства агропромислової політики і продовольства ДНР» Іван Михайлов, керівник музею бойової та трудової слави спілки ветеранів Афганістану Петровського району Донецька Роман Євстіфєєв, «заступник міністра освіти ДНР» Володимир Медведєв і директор хлібозаводу в Єнакієвому Валентин Спиридонов.

Найвідоміший з демонстративних опонентів Пушиліна – колишній «народний губернатор» Павло Губарєв, якому два роки тому не вдалося стати навіть «мером» Ясинуватої. До речі, шлях у тамтешню адміністрацію йому тоді перегородили бойовики з незаконного збройного формування «Восток», очолюваного Олександром Ходаковським, екс-командиром українського спецпідрозділу «Альфа» в Донецькій області, який до останнього часу вважався одним з головних претендентів на заміну Захарченку. Однак окупаційні «вибори», призначені на 11 листопада, відбудуться без Ходаковського. Нещодавно він повідомив, що його не випустили з Росії на територію «ДНР».

«Не имею ни малейшего желания комментировать ситуацию, но обязан пояснить, почему не смогу принять участия в выборах. Вчера ночью при возвращении домой из России, на Успенском погранпункте, российские пограничники в незатейливой, но корректной форме объяснили мне, что они меня не выпустят, и что мне нужно возвращаться назад в РФ. Причины названы не были, но они и так понятны. К исполнителям вопросов и претензий не имею, к заказчикам, в принципе, тоже… Все, кто опасался моего пришествия во власть, теперь могут спать спокойно», – написав Ходаковський у своєму Telegram-каналі.

Вочевидь, Москва все ж боїться підпускати до управління окупованою територією людей, яким приписують тісні зв'язки з Рінатом Ахметовим, а до того ж ще і колишнім співробітникам українських спецслужб. І логіка Кремля цілком зрозуміла: силовикам, які одного разу змінили присязі, довіряти не слід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати