Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Завдання: покращити імідж

Росія продовжує працювати над зміцненням зв’язків з Італією. А що Україна?
23 жовтня, 12:22

Наближаються дні щорічного Євразійського економічного форуму в італійській Вероні. Кожного року відома асоціація «Пізнаємо Євразію», яка діє за підтримки Консульства Російської Федерації в Італії, запрошує в місто міністрів Євразійської економічної комісії, представників Європейської комісії, політичних та громадських діячів, послів, експертів і журналістів для того, щоб обговорити італійсько-євразійські економічні відносини, спільні проекти тощо. Форум, запланований на 25—26 жовтня, стане уже 11-м. Але цього року все інакше, все глобальніше.

Новообраний італійський парламент і так всіма можливими способами шукає зближення з євразійським гігантом. Тож Росія вирішила трохи попрацювати над своїм загальним іміджем серед пересічних італійців і справити якнайкраще враження. І це їй вдалося. Місцева преса вже назвала цей жовтень місяцем російської культури у Вероні. Крім зближення двох економік, тепер багато говориться і про зближення двох культур. Так, 6 жовтня славнозвісна Арена ді Верона (античний римський амфітеатр, досі діючий) приймала грандіозне російське шоу. «Льодовий» спектакль «Ромео і Джульєтта» у постановці відомого російського фігуриста Іллі Авербуха в той вечір транслювали центральні російські та італійські канали. ЗМІ анонсували цю подію як щось, чого сцена Арени не бачила за всі тисячоліття свого існування — 100 фігуристів, з яких 12 світових чемпіонів з фігурного катання і 6 олімпійських медалістів, сценографії найвищого рівня, льодова сцена-ковзанка в 900 квадратних метрів, російський улюбленець Тото Кутуньйо, що заспіває російською. Звісно, на виставу були запрошені відомі російські та італійські бізнесмени, політики, представники міжкультурних організацій. За попередніми даними, на шоу продали понад вісім тисяч квитків. До речі, подія стала частиною фестивалю Russian Seasons. Це такий собі інтернаціональний проект, покликаний популяризувати російську культуру на світовому рівні. Минулого року він проходив в Японії. У 2018-му ж його невипадково запланували саме в Італії. В його рамках з початку року на Апеннінському півострові провели близько 40-ка культурологічних подій, пов’язаних з російською культурою.

Вочевидь, немалі надії покладаються і на майбутній форум. Наразі відомо, що у події візьмуть участь прем’єр-міністри обох країн — Джузеппе Конте і Дмитро Медведєв. Якщо відкрити офіційний сайт події, перше, що впадає в око, — цитата Володимира Путіна: «Сподіваюся, що Форум покаже весь унікальний потенціал євразійської інтеграції і допоможе в реалізації єдиного економічного і гуманітарного простору від Лісабона до Владивостока». Таку мету у форумі вбачає і місцева влада Верони, яка дуже зацікавлена в збільшенні потоку російських туристів і інвесторів. Адже, будучі розтошованної на Півночі Італії, Верона має стратегічне значення для розвитку міжнародних італійських зв’язків. Місто часто називають «економічними дверима» в Італію. 2017 року було зафіксовано бум експорту продукції, виробленої в Вероні і провінції, в Росію. Загалом же, щорічно зростає кількість італійських фірм, що відкриваються на території Росії і продають там італійську продукцію. На сьогодні таких налічують понад 400.

Неабияк хвилюється через приїзд на Форум представників російської влади мер міста Федеріко Сбоаріна. Можливо, саме це хвилювання примусило його на початку місяця позбавити Петра Порошенка почесного громадянства міста Верони, яке було присвоєне Президентові України ще 2016 року попереднім мером за повернення 17-ти викрадених картин з музею Кастельвеккьо. Це рішення було очевидним, адже більшість веронської міської ради становлять партії, які відверто виступають за скасування антиросійських санкцій ЄС. На щастя, посольство України в Італії на чолі з Євгеном Перелигіним завжди вчасно і гостро реагує на схожі випадки відкритими листами, коментарями італійській пресі, тематичними зустрічами й обговореннями. Сам же Петро Порошенко дав кілька інтерв’ю італійським ЗМІ, в яких запрошував на Донбас міністра внутрішніх справ Маттео Сальвіні, фаната Володимира Путіна і прихильника проросійського напрямку в італійській політиці, де б той на власні очі побачив, що означає справжня Росія. На цьому, власне, інцидент було вичерпано і забуто.

Із так званого місяця російської культури у Вероні стає зрозумілим одне — Росія активно працюватиме над тим, щоб по-новому утвердитися в Європі. Україні треба бути готовою і відповідати на схожі виклики. Це завдання,  яке не вирішиться за допомогою одного інтерв’ю. Це завдання на довготривалий період і на масштабний план. Схоже на те, що Росія його вже розробила. А що Україна?

Юлія ЯРУЧИК, Верона

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати