Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Якого сорту яблука ви любите?

28 вересня, 13:04

Античних філософів і вчених я люблю за простоту викладу думок. Всі сучасні лайфхакери, що видають книги зі складними назвами простих проблем на сотні сторінок, збанкрутіли б в часи Давнього Риму. Бо істини прості, а все заплутане поміж мільйонів літер з туману і води не варте часу й офтальмологічних зусиль. Тож хочу сьогодні розповісти вам про свою швидку прогулянку на базар у лаконічному стилі класичних філософів. Пробачте зухвальство і краще приєднуйтеся до роздумів.

Осінні ятки рясніють городніми щедротами: перці й помідори, картопля і гарбузи, різноколірні садові яблука, айстри, перша болотна журавлина і дорожча лісова обліпиха. Смачно, голосно, людно. І коли уважно прислухатися до розмов, то більшість навколо просто купують продукти, не вдаючись до глибокого аналізу сортів, особливостей і відтінків. Поспішають, не знаються, а навіщо?

У світі існує чимало приказок про те, що таке деталі і яке вони мають значення у житті. Хтось бачить поміж них диявола, хтось, навпаки, пізнає добре обличчя Бога. Незаперечним лишається інше – кожна деталь містить у собі окремий сенс, без смакування котрим процес не буде повним. І байдуже, про що йдеться – страву, книгу чи елемент одягу на вашому співрозмовнику. Сотні сортів яблук і картоплі природа подарувала не просто так, а задля розвитку нашої чутливості, сприйнятливості й вміння відчувати, що, коли і як доречніше споживати. Віднедавна, дещо занурившись у світ кулінарії, я дуже поважаю людей, що точно знають, за яким яблуком йдуть на базар, або чому саме той сорт картоплі купують. І особливо цінно, коли це не професійні кухарі чи фермери, а звичайні собі громадяни з розвинутим смаком.

Повертаючись до античних істин, шукаю відповідь на питання – як людина, котра не хоче спинитися на мить і відчути особливості смаку, що відрізняють яблуко антонівка від паперівки, зуміє зупинитися і помислити за яку з демократичних партій проголосувати? Обрати, не тому що всі так роблять, а тому що це до смаку чи серця саме Вам? Перебільшую, скажете, і матимете рацію, та частка істини у чутливості до деталей є. Виховання цієї чутливості до деталей має бути наступним кроком після здобуття базових знань у політиці, кулінарії, туризмі, спорті й усіх інших сферах життя.

P.S.: наступного разу, коли підете на базар чи до супермаркету, купіть відразу декілька сортів свого улюбленого фрукта та влаштуйте дегустацію. І на пограниччі тонких відмінностей смаку ви точно отримаєте задоволення, як гастрономічне, так і філософське.

Анна ДАНИЛЬЧУК, фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати