Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Білий дім відкидає пропозицію передати очолювану США Рамштайнську групу під керівництво НАТО

04 квітня, 11:10
Фото ОП

Білий дім відхилив пропозицію передати очолювану США групу з координації поставок зброї Україні "Рамштайн" під керівництво НАТО. Про це заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі. Він висловив на брифінгу для преси сумніви щодо того, що США відмовляться від керівництва "Рамштайн", передає УНН.

Деталі

Адміністрація США висловила сумніви щодо доцільності передачі НАТО додаткових функцій щодо координації надання допомоги Україні.

Кірбі наголосив на важливості лідерства США у роботі контактної групи, яка займається координацією питань, пов'язаних із потребами України, зокрема питаннями постачання озброєння.

Це була ідея, яку народив міністр Остін і яку він скликав більше дюжини разів, справді, результат американської мобілізаційної сили та приклад того, як президент Байден справді відродив наше лідерство на світовій арені, щоб об’єднати країни для цього

сказав Кірбі.

Кірбі заявив, що президент США Байден  вважає, що лідерство США залишається життєво важливим і він упевнений, що США зможуть й надалі демонструвати це лідерство через контактну групу.

Він також наголосив, що НАТО була частиною Рамштайну з самого початку. Єнс Столтенберг, він був присутній на кожному з них, включно з першим.

Контекст

Напередодні Financial Times з посиланням на джерела повідомила, що НАТО працює над наданням Україні п'ятирічного пакету допомоги на суму до $100 млрд, який діятиме незалежно від можливих політичних змін на Заході.

За словами кількох дипломатів, так звану пропозицію "Місія для України" висунув генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Згідно з планом, альянс повинен буде спільно координувати використання, як передбачається, $100 млрд, які виділять 32 держави-члени.

Якщо пропозиція буде схвалена, вона дасть НАТО контроль над очолюваною США контактною групою по Україні та дозволить альянсу керувати постачанням летальної зброї Києву, пояснила газета.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати