Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Взимку українське командування перейде до стримування ворога. Ситуація на фронті складна, проте маємо успіхи на Чорному морі

06 грудня, 18:52
Фото Генеральний штаб ЗСУ

Ситуація на фронтах російсько-української війни залишається дуже складною: російські загарбники не залишають спроб захопити нові території України – особливо важко українським захисникам під Авдіївкою та Бахмутом.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів воєнний експерт Михайло Жирохов.

“Під Авдіївку російські окупанти кинули багато техніки та особового складу. Під Бахмутом росіяни мають часткові успіхи. Зараз вони пустили в бій всі свої резерви. Їхня мета – це вийти на адміністративні кордони Донецької області. Російські окупанти хочуть зробити набагато швидше. Наступати вони можуть тільки під Авдіївкою, але там сильна оборона. У росіян воюють контрактники, штурмовики, яких набирають з в’язнів. Це вже не Пригожин, а “Штурм Z”. Третій компонент – це мобілізовані з окупованих територій: з Луганської та Донецької області”, – повідомив експерт.

Плани українських захисників на зимову кампанію залишаються невідомими. Жирохов вважає, що сили росіян поки міцні, а зброї в них багато. Тому Україні треба перемикнути увагу на власне озброєння та виготовлення снарядів.

“Думаю, що наше командування взимку перейде на стримування ворога. На прорив на локальних ділянках в нас поки що немає сил та техніки. Це треба визнавати і озвучувати.  В нас не вистачає бронетехніки, fpv-дронів, снарядів, а людей треба берегти”, – підкреслив експерт.

Між тим, Михайло Жирохов наголосив, що в України є успіхи: наприклад, вчора над Чорним морем збитий російський літак та постійні атаки морськими дронами російських загарбників в тимчасово окупованому Криму.

“Нас можна привітати система протиповітряної оборони Patriot вже на Одещині. Втрата для росіян Су-24М – це також боляче. Вони мають знати, що українці захищають своє море, кораблі і тих, хто возить нам продовольство. У зв’язку з подіями на кордонах з Польщею морський коридор з портів Великої Одеси дуже важливий. А говорити, що контрнаступ невдалий, це неправильно. Плані, які написані та відпрацьовані, зустрічаються з масою непередбачуваних обставин. Тому наше командування, коли стикнулося з першими великими втратами, одразу припинило дії. План на 2024-й рік, я впевнений, враховує ці помилки та розроблений таким чином, що ми зможемо змінити ситуацію в наступному році. Хоча, повторюю, треба виготовляти більше своєї зброї, склади західних партнерів значно спорожніли”, – підсумував Жирохов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати