Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна висловила протест через прем'єру фільму "Росіяни на війні" на Венеційському кінофестивалі

08 вересня, 15:44

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.

Відповідний лист опублікувало посольство України в Італії, пише Рубрика.

Український посол зазначає, що Київ "вразило рішення журі кінофестивалю" у Венеції обрати для показу фільм "Росіяни на війні", який вважає "недоречним і образливим для українського народу".

"Росіяни на війні" – це фільм співчуття до агресора з паралельним знеціненням жертв агресора, незважаючи на тисячі втрачених українських життів і мільйони скалічених росіянами", – наголосив дипломат.

Мельник зазначив, що стрічка "є ганебним прикладом орвеллівського маніпулювання правдою", нагадавши, що вона ігнорує активні бойові дії в Україні з 2014 року, а її показ особливо недоречний з огляду на трагедії в Полтаві, Львові та Одеси, коли від російських ударів загинули десятки жителів.

"Головна героїня фільму режисерка Трофімова, яка має історію особистої співпраці з найвідомішим російським пропагандистським каналом Russia Today, справді має викликати велике занепокоєння у європейської культурної спільноти", – наголосив він.

Посол звернувся до організаторів Венеційського кінофестивалю з проханням "засудити використання мистецтва для пропаганди та не допустити участі фільмів, які відкрито пропагують війну Росії проти України та відбілюють злочини кремлівського режиму".

Фільм "Росіяни на війні" вже показали 5 вересня на Міжнародному Венеційському кінофестивалі. Режисерка заявила, що провела сім місяців з російським батальйоном, що воює в Україні, і для неї було шоком побачити, що це "абсолютно звичайні хлопці з сім'ями, з почуттям гумору".

Варто зазначити, що Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив обурення тим, що Венеційський кінофестиваль показав цю стрічку.

Генеральне консульство України в Торонто також висловило протест проти намірів показати "Росіян на війні" на тамтешньому міжнародному кінофестивалі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати