Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна заборонила російським військовополоненим телефонувати рідним

08 вересня, 17:17

Україна заборонила російським військовополоненим здійснювати телефонні дзвінки. Такі обмеження не суперечать Женевській конвенції.

Про це в етері національного телемаратону заявив омбудсмен Дмитро Лубінець, пише Рубрика.

За його словами, причина такого рішення — збільшення випадків жорстокого поводження росіян з українськими військовополоненими. Водночас він заявляє, що заборона здійснювати телефонні дзвінки не є порушенням Женевської конвенції, позаяк документ дозволяє лише листування.

«На жаль або на щастя, ми не можемо поводитися як росіяни. І ми це розуміємо. Скажу відверто, деякі речі ми міняємо. Наприклад, було дуже багато дискусій щодо можливості російських військовополонених телефонувати своїм рідним на територію росії. Станом на зараз нам повідомили, що в росіян зберігається можливість писати листи, але права на здійснення телефонних дзвінків у них уже немає», — повідомив Дмитро Лубінець.

Що передувало?

Ще у квітні на сайті Кабінету Міністрів петиція із закликом призупинити надання російським військовополоненим права на телефонний зв'язок набрала необхідні голоси.

Підписанти вважають, що ставлення до полонених противників «має мати розумні межі». Тому вони просять призупинити надання полоненим росіянам права на телефонний зв'язок доти, доки рф також не забезпечить українським захисникам можливість регулярно користуватися телефонним зв'язком.

«Подальша можливість у полонених ворогів зв'язатися з рідними має залежати від політики рф, яка ведеться стосовно наших захисників», — додають в петиції.

А втім, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, відповідаючи на цю петицію, заявив, що вважає такі телефонні розмови важливими для того, щоб росіяни не боялися здаватися в полон.

Він також додав, що телефонні розмови «виконують важливу інформативну функцію, яка надає об'єктивну інформацію росіянам про те, що їм не варто боятися здаватися в полон, оскільки Україна дотримується всіх положень Конвенції та забезпечує належні умови тримання військовополонених».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати