Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Центри «екстренки» отримали 25 автомобілів швидкої допомоги

09 жовтня, 17:32
Фото moz.gov.ua

25 автомобілів швидкої допомоги передано Фундацією Олени Зеленської від Благодійного центру «King Salman Humanitarian Aid and Relief Centre» (Королівство Саудівська Аравія) центрам екстреної медичної допомоги та медицини катастроф для забезпечення невідкладних потреб пацієнтів у сфері охорони здоровʼя під час війни. Повідомляє МОЗ.

Автомобілі оснащені необхідним обладнанням для надання екстреної допомоги, включаючи реанімаційний блок з апаратом ШВЛ та дефібрилятором, що дозволить лікарям проводити реанімаційні заходи на місці.

“Поспілкувалася з бригадами однієї зі станцій швидкої медичної допомоги на Київщині та ознайомилася з їхньою роботою: від прийому виклику до повернення на місце базування. Ці люди щодня роблять неймовірне – рятують чиєсь життя, і всі ми розуміємо, що зробити це за відсутності спеціального транспорту дуже складно. Сьогодні від наших іноземних партнерів передаємо в обласні Центри «екстренки» 25 автомобілів швидкої допомоги. Сподіваюся вони допоможуть фельдшерам та лікарям рятувати ще більше життів.”
Олена Зеленська, засновниця Фундації.
“В умовах постійних обстрілів та цілеспрямованих атак на медичну інфраструктуру з боку росії ми робимо все можливе, щоб забезпечити належну медичну допомогу нашим пацієнтам. Важливу роль у цьому відіграє ефективна робота служб екстреної медичної допомоги. Особливо вдячний нашим партнерам за підтримку, зокрема у відновленні автопарку “швидких”, які часто стають мішенню для ворога. Станом на сьогодні знищено 261 автомобіль швидкої допомоги, 225 – пошкоджено та 125 – втрачено. Передані 25 автомобілів, спроєктовані як мобільні відділення інтенсивної терапії, використовуватимуться для надання необхідної допомоги пацієнтам, які потребують додаткових заходів для підтримки життя під час транспортування до лікарень та між лікарнями.”
Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Автівки вже розподілені між 17 регіональними центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, зокрема у Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Сумській та Чернігівській областях.

“Підтримка системи екстреної медичної допомоги є вкрай важливою, оскільки її належне функціонування є стратегічним компонентом системи охорони здоровʼя. Від початку повномасштабної війни робота бригад ЕМД постійно модернізується, адаптуючись до численних викликів. Наявність високоякісного обладнання є обовʼязковою передумовою їх роботи та значно підвищує шанси на порятунок життя постраждалих. Ми вдячні Фундації Олени Зеленської за значний вклад в розвиток системи ЕМД.”
Віталій Крилюк, керівник ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоровʼя України.

Зазначимо, минулого тижня, під час робочого візиту Віктора Ляшка на Сумщину,  4 з 25 автомобілів були оперативно передані Сумському обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На Сумщині реанімобілі вже працюють на евакуаційних маршрутах та рятують життя українців.

З початку повномасштабної війни за координації МОЗ отримано 1070  автомобілів швидкої медичної допомоги у рамках гуманітарної допомоги, з яких 60 є броньованими. Зокрема, 77 автомобілів отримано через Фундацію Олени Зеленської. 

Нагадаємо, нещодавно Міністерство охорони здоров’я отримало 10 спеціалізованих автомобілів від ПРООН за підтримки ЄС та урядів Канади і Данії. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати