Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

14 червня 2014 року у Луганську збили літак ЗСУ — Іл-76

14 червня, 13:49
Фото: пресслужба Дніпропетровської обласної прокуратури

14 червня 2014 року у Луганську збили літак ЗСУ — Іл-76. В результаті загинули 49 десантників, серед яких був і бахмутянин. Шукати правосуддя родичам довелось роками, та вироки все ж винесли кільком людям, повідомляє Вільне радіо.

Влітку 2014 року аеропорт Луганська був одним з головних стратегічних об’єктів на Луганщині під час війни з окупантами. Летовище опинилося в оточенні бойовиків т.з.“ЛНР”, але територію ще утримували бійці 80-ї львівської десантної бригади ЗСУ.  

На підкріплення військовим в оточенні відправили три літаки з військовими, боєприпасами та їжею.  Перший приземлився вдало, але не другий.

У ніч на 14 червня 2014 року проросійські бойовики збили транспортний літак Іл-76мд ЗСУ. Влучили в нього за 5 км від Луганська, звідки літак вже заходив на посадку у Луганський аеропорт.

Всі, хто був на борту, загинули. Це були 49 десантників 25-ї бригади та дев’ять пілотів Мелітопольської бригади транспортної авіації.

Серед загиблих був виходець з Бахмутського району — Сергій Кривошеєв. До свого 20-річчя хлопець не дожив 2 місяці.

“Народився він в селищі Новогригорівка Бахмутського району 15 серпня 1995 року. З початком військового конфлікту він був призваний військкоматом міста Донецька і служив солдатом на посаді механіка-водія у військовій частині в Дніпропетровській області”,розповіла Вільному радіо волонтерка з Бахмута Катерина Мирошниченко.

27 березня 2017 року назвали відповідального за смерть 49 десантників. Винним визнали ексначальника штабу Антитерористичної операції на сході України генерал-майора Віктора Назарова. Його засудили до семи років в’язниці, а також зобов’язали виплатити 28,7 млн грн збитків.

За даними слідства, він проігнорував одразу кілька попереджень розвідки та СБУ про те, що в районі Луганського аеропорту діють дві групи бойовиків з ПЗРК. За це генерал-майора звинуватили у недбалому ставленні до військової служби в бойових умовах.

Віктор Назаров свою вину не визнав та пояснив це так:

  • підрозділи  розвідки часто суперечили одне одному;
  • збитий Іл-76мд сам демаскував себе при заході на посадку, коли не вимкнув аеронавігаційні вогні і свідки це підтвердили.

В травні 2021 року Верховний суд України визнав генерала Віктора Назарова не винним. Справу проти нього закрили “у зв’язку з невиявленням складу кримінального правопорушення”.

Генерал Віктор Назаров опісля суду попросив вибачення в родин загиблих.

“Ми, керівники АТО, в той час, в тих умовах, в яких ми перебували, робили все можливе для того, щоб це не трапилось. На жаль, на практиці, це не завжди виходить”, – сказав Віктор Назаров. 

27 січня 2022 року суд розглянув апеляційні скарги, які подавали засуджені за рік до цієї дати. Їхню скаргу суд не задовольнив. Тому в цей день троє терористів отримали остаточний вирок — довічне ув’язнення, але оголосили це заочно. Вирок фігуранти отримали за статтями “створення не передбачених законом збройних формувань”, “терористичний акт”, “розв’язування та ведення агресивної війни”.

За даними слідчих СБУ, за теракт відповідальні: 

  • колишній голова терористичної організації “ЛНР” Ігор Плотницький (який тоді командував незаконним збройним формуванням “батальйоном “Зоря”; 
  • його заступник Андрій Патрушев;
  • командир НЗФ “Вітязь” Олександр Гурєєв.

Ця трійця, для того, щоб заблокувати сили АТО та перекрити авіасполучення аеропорту Луганська, влаштували засідки та керували групами бойовиків, озброєних переносним зенітно-ракетним комплексом.

Слідчі СБУ також мали підозрюваних росіян, які ймовірно були виконавцями теракту. За даними СБУ, наказ стріляти в літак віддав командувач 58-ю армією ЗС РФ генерал-майор Євгеній Нікіфоров. Виконавцями називають — Дмитра Уткіна, Андрія Гуральова та  Андрія Лебедєва, які після повернення в Росію були відзначені офіційними державними нагородами “Орденами Мужності”.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати