Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Одесі за кошти, що надасть Італія, відреставрують п'ять пам'яток архітектури

14 вересня, 22:04

Італія надасть гроші на відбудову історичних пам'яток Одеси, пошкоджених внаслідок війни. За ці кошти планують відремонтувати п'ять ключових об'єктів.

Про це повідомив голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга в коментарі для Укрінформу, пише Рубрика.

У чому проблема?

В історичному центрі Одеси, який знаходиться під захистом ЮНЕСКО, унаслідок ракетного удару за ніч, 23 липня, під час обстрілу росіян було пошкоджено 25 пам'яток архітектури. 

Зокрема й Спасо-Преображенський кафедральний собор. Половина собору залишилася без даху, у будівлі були порушені центральні паля та фундамент, вибиті всі вікна, збита ліпнина.

Яке рішення?

У жовтні Україна та Італія підписали угоду про оновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Італія планує допомогти відбудувати історичний центр Одеси, який зазнав пошкоджень внаслідок російських атак влітку минулого року. План відновлення розрахований на три роки й коштуватиме 45 мільйонів євро.

Як це працює?

За словами Ліптуги, українська сторона вже підготувала та узгодила попередній список об'єктів, які планують відновити в першу чергу. До нього увійшли:

  • Одеська філармонія;

  • Музей Західного та Східного мистецтва;

  • Літературний музей;

  • Одеський художній музей;

  • Пам'ятник національного значення за адресою Приморський бульвар, 6, де планують створити Центр управління об'єктом всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Остаточний список об'єктів ще має затвердити наглядова рада, до якої входять представники Міністерства відновлення України, Міністерства закордонних справ Італії, Одеської обласної військової адміністрації, обласної та міської рад.

Як зазначив Ліптуга, меморандум передбачає безпосередню співпрацю між Україною та Італією, без залучення ЮНЕСКО як посередника. Це має прискорити процес відновлення, оскільки попередній досвід з відновлення Спасо-Преображенського собору показав, що бюрократичні процедури ускладнюють комунікацію та затримують реалізацію проєктів.

Відновлення пошкоджених пам'яток архітектури в Одесі розраховане на три роки. Крім реставрації постраждалих об'єктів зі списку ЮНЕСКО, проєкт також передбачає допомогу Одесі у розробці фундаментального плану управління об'єктами ЮНЕСКО та підготовку спеціалістів у сфері реставрації та збереження культурної спадщини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати