Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові День героїв Небесної сотні відзначать низкою мистецьких та освітніх проєктів

17 лютого, 14:04
Фото з архіву "Дня"

Найближчої неділі, 20 лютого, в Україні відзначатимуть День героїв Небесної сотні. У Львові з цієї нагоди, починаючи з 18 лютого і до 21-го, запланована ціла низка заходів, причому не тільки поминальних – на Меморіалі героїв Небесної сотні та Личаківському цвинтарі, а й мистецьких та освітніх.

Зокрема, у Центрі Андрея Шептицького відбудеться лекція професора Українського католицького університету історика Ярослава Грицака «Про Євромайдан і Революцію Гідності», в межах якої відкриють тематичну фотовиставку «Ціна майбутнього».

Ще одну тематичну виставку, київського фотографа, співробітника посольства Німеччини в Україні Володимира Кліщевського, – «Майдан 2014. Люди та події» відкриють у Палаці культури імені Гната Хоткевича. На світлинах – ключові події учасників Революції гідності: мирні, мистецькі акції протесту, побиття студентів, розстріл та прощання з Небесною сотнею. Серед запрошених учасників – дружина Героя Небесної Сотні Наталія Дигдалович та учасник Революції гідності Василь Галамай.

Також у Палаці Хоткевича відбудеться кінопоказ «Свобода або Смерть» – це режисерська робота американця українського походження Даміана Колодія. У  фільмі представлені його особисті архівні кадри з Революції гідності та інтерв’ю з майданівцями, які раніше не були опубліковані.

Задіяні в акціях з нагоди Дня героїв Небесної сотні й мистецькі заклади: у Львівській національній опері відбудеться гала-концерт української музики, у Театрі Заньковецької – мистецько-музичний проєкт «#Україна, Майдан, Пам’ятаємо!»,  а у філармонії в пам’ять про Небесну сотню та усіх захисників України прозвучить «Реквієм» Антоніна Дворжака у виконанні відомих солістів, чиї голоси часто можна почути на сценах оперних театрів Європи та світу (Софія Соловій, сопрано, Зоряна Кушплер, мецо-сопрано, Україна – Австрія, Пауль Ґауґлєр, тенор, Франція, Юрій Гадзецький, баритон) та Галицького академічного камерного хору й Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії. Диригент – Володимир Сивохіп.

Долучається до подій Дня героїв Небесної сотні й культурний простір «РадіоГараж», де науковий співробітник Музею Гідності у Львові Олена Чебелюк прочитає лекцію «Вирішальний день Майдану».

Представить свій проєкт також Львівський історичний музей, і це – виставка «Історії життя Героїв Небесної Сотні Львівщини», що її демонструватимуть у фойє Львівського національного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької.

Акція «Ангели пам’яті» за участю дітей, які прикріплять до портретів на Меморіалі героїв Небесної сотні власноруч зроблених ангеликів, запланована на завтра, 18 лютого, на 11.00. Заходи на Личаківському кладовищі – поминальне богослужіння, покладання квітів – відбудуться у неділю, 20 лютого, о 17.00.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати