Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Після Саміту Чилі активно долучиться до реалізації конкретних пунктів Формули миру, - Жовква

15 червня, 22:19
Фото з відкритих джерел

Чилі активно, на найвищому рівні, долучилася до участі в Глобальному саміті миру, а після його завершення буде дуже активно долучена до реалізації конкретних пунктів Формули миру.

Про це заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква сказав під час пресконференції на Глобальному саміті миру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Дуже важливо, що президент Чилі одразу відгукнувся на запрошення президента (Зеленського - ред.) узяти участь особисто у саміті. Ви знаєте, вони (президенти України та Чилі - ред.) регулярно спілкуються і в онлайн-форматі, і бачили це на міжнародних майданчиках. Сьогодні предметно говорили про те, яким чином Чилі може в подальшому конкретно залучатися до реалізації Формули миру”, - сказав Жовква.

За його словами, сьогодні на зустрічі Президента Володимира Зеленського з Президентом Чилі Габрієлем Боричем йшла мова про те, якою має бути роль цієї провідної країни Латинської Америки в подальшій реалізації Формули миру.

“Не маю права розкривати деталі, але повірте, що Чилі буде дуже активно після цього саміту долучена до реалізації конкретних пунктів Формули”, - запевнив Жовква.

Щодо завтрашньої програми саміту заступник керівника ОП вказав на те, що на кожній із трьох панелей по трьох ключових питаннях Глобального саміту миру (продовольча безпека, ядерна безпека та обмін полоненими) буде по більше ніж 30 представників, які обговорюватимуть яким чином практично реалізувати ці пункти. На підсумковій панелі виступатимуть лідери держав, президенти України та Швейцарії.

Жовква також зауважив, що бути співлідерами по пунктах Формули миру, які розглядатимуться на Глобальному саміті миру в Швейцарії, виявили бажання нові країни.

“Країни, які є одними зі співлідерів цих пунктів… Деякі з них відомі, з деякими з них тривають переговори. До речі, не виключено, що під час цього саміту з'являться нові бажаючі, вони вже з'явилися... Є три пункти, які будуть розглядатися на цьому саміті, але є ще інші сім пунктів. У своїх розмовах Президент безумовно говоритиме про всі десять пунктів Формули миру. Дійсно, маємо всі підстави сподіватися, що завтра, за результатами завершення конференції, дводенної роботи, з'являться нові країни. Ви чітко завтра про це почуєте у виступі Президента”, - сказав Жовква.

За його словами, спільне комюніке учасників Глобального саміту миру, яке відображатиме три ключові питання, буде більш широким.

“Що стосується комюніке, давайте подивимося. Текст буде доволі потужний, три пункти, про які ви згадуєте, безумовно будуть там відображені. Адже, власне, про них і йтиметься. Комюніке - це підсумок діяльності всіх лідерів на цьому саміті. Але, безумовно, сам текст буде більш широким", - зазначив представник ОП.

Він наголосив, що дві третини загальної кількості представників на Саміті миру - це 56 президентів та прем'єрів, керівників міжнародних організацій, решта учасників представлені на рівні міністрів, здебільшого закордонних справ, і декілька країн на рівні представників.

“Більша половина країн світу, якщо ми беремо країни-учасниці ООН, - 193 країни, то 101 країна сьогодні присутня на саміті. Це показник того, що цивілізована частина світового співтовариства хоче говорити про мир в Україні, не хоче чути будь-які російські умови, не хоче ніяких ультиматумів, а хоче дійсно робити все для того, щоб цей мир прийшов в Україну. Звичайно, Україна - перша, яка хоче цього”, - підкреслив Жовква.

Як раніше заявляв Президент Зеленський, продовольча безпека, ядерна безпека та обмін полоненими, включно з поверненням депортованих дітей, стануть основними темами Саміту миру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати