Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні день, коли світ наближає справедливий мир, - Зеленський у вступній промові на Саміті

15 червня, 22:45
Фото: KEYSTONE/EDA/POOL/Michael Buholzer

Президент Володимир Зеленський свою промову на першому пленарному засіданні інавгураційного Саміту миру розпочав словами: «Сьогодні день, коли світ наближає справедливий мир».

Він подякував усім, хто так важко працював задля того, щоб Саміт відбувся, всім лідерам, командам та радникам, всім державам.

«101 держава та міжнародна організація сьогодні присутня на саміті, і це неймовірний успіх, наш спільний успіх, всіх тих, хто вірить, що об’єднаний світ, Об’єднані Нації сильніші, ніж будь-який агресор», – зазначив Президент України.

Він підкреслив, що єдність учасників Саміту свідчить про те, що ідея міжнародного права залишається живою.

«Ваша присутність тут доводить, що Статут ООН та основні конвенції – не формальність, а справжня фундація співіснування між людьми. Наші принципи чіткі. Ніхто не має права вести агресивну війну проти свого сусіда та підривати один з основних принципів Статуту ООН – територіальну цілісність держави. Ніхто не має права погрожувати світу ядерною зброєю. Ніхто не має права підривати продовольчу, енергетичну або будь-яку іншу безпеку світу та його регіонів. Ніхто не має права викрадати дітей інших держав. Ніхто не має права підважувати мир. Ми можемо забезпечити ефективність таких принципів. Це глобально важливі принципи», – наголосив Зеленський.

Президент відзначив, що на інавгураційному першому Саміті миру його учасники сфокусуються на трьох пунктах.

«Перший пункт – це радіаційна та ядерна безпека. Другий – це продовольча безпека. Третій – звільнення полонених і депортованих осіб, дорослих та дітей, військових, цивільних, чиї життя були зламані війною. Ми сфокусуємося на цих першочергових пунктах Формули миру і в процесі роботи над ними можемо досягти угоди та створити план дій для кожного пункту Формули», – сказав Зеленський.

За його словами, через це інавгураційний Саміт миру включає три панелі.

«Формула миру є інклюзивна. І ми раді почути та працювати над усіма пропозиціями, всіма ідеями, над тим, що справді необхідно для миру та що є важливим для вас. Я закликаю всіх вас бути такими активними, як тільки можливо», – звернувся глава Української держави.

Він також підкреслив, що пишається тим, що всі частини світу, всі континенти зараз представлені на саміті миру.

«Ми змогли уникнути однієї з найжахливіших речей, а саме поділу світу на супротивні блоки. Тут є представники з Латинської Америки, Африки, Європи, Близького Сходу, Азії, Тихоокеанського регіону, Північної Америки, релігійні лідери - 101 учасник, і ніхто не має привілей вирішувати за іншого», – наголосив Зеленський.

За його словами, це справжня багатополярність, «коли кожен політичний полюс Землі представлений і має свій вплив на вирішення глобально важливої проблеми».

«Путін повинен перейти від мови ультиматумів до мови світової більшості, яка бажає справедливого миру», – переконаний Зеленський.

Вказуючи, які наслідки може принести Саміт, він відзначив: «Перше, це довести, що повернення безпеки насправді можливе. Друге, це надати реальний план, щоб кожен крок до миру працював – від ядерної та продовольчої безпеки до звільнення полонених та депортованих осіб, до повного завершення війни без загрози її нового початку. Я вірю, що це можливо. Немає жодної потреби винаходити велосипед, коли Статут ООН вже визначає підвалини миру та нормального співіснування народів».

Також глава Української держави відповів на питання, чому на саміт не запросили Росію.

«Тому що, якби Росія була зацікавлена в мирі, не було б війни. Ми повинні вирішувати разом, що означає справедливий мир для світу та яким чином він може бути досягнутий у справді тривалий спосіб. Статут ООН є основою для нас. А потім, коли план дій буде на столі, погоджений всіма та прозорий, тоді його буде прокомуніковано представникам Росії», – сказав Зеленський.

Таким чином, за його словами, «щоб на другому Саміті миру ми могли зафіксувати реальний кінець війни. Зараз ми починаємо цей шлях».

Hа швейцарському курорті Бюргеншток у суботу, 15 червня, стартував перший Саміт миру. На саміті обговорюватиметься ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей. З підсумковими документами саміту ознайомлять російську сторону.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати