Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сили оборони отримали 18 українських гаубиць "Богдана", виробництво яких профінансувала Данія

15 вересня, 15:45

Українські Збройні сили вже отримали 18 артилерійських установок "Богдана", виробництво яких профінансувала Данія.

Про це заявив міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен під час виступу на Ялтинській європейській стратегії (YES) напередодні, пише "РБК-Україна".

Як відомо, у березні 2024 року глава оборонного відомства Данії відвідав Україну, щоб обговорити посилення виробництва зброї, зокрема ракет, дронів і артилерії. Однією з головних тем перемовин стало питання про збільшення військової допомоги через локальне виробництво озброєння.

У червні Данія та Україна підписали меморандум щодо закупівлі озброєння та техніки в українських виробників.

"Це великий крок, оскільки Данія стала першою іноземною країною НАТО, яка інвестуватиме свої кошти у виробництво озброєння на території України", – заявив тоді Умєров.

У результаті було укладено першу угоду, за якою в липні Данія подала замовлення на виробництво 18 артилерійських систем "Богдана" українськими підприємствами.

"Це була перша угода, яку ми уклали. У липні ми подали замовлення (українським виробникам – ред.) на виробництво 18 артилерійських систем "Богдана", а цими вихідними їх вже передали українським Збройним силам", – сказав Поульсен.

Міністр оборони Данії зазначив, що виробництво зброї в Україні є значно дешевшим, ніж у Західній Європі, як з погляду виготовлення, так і обслуговування. Завдяки цьому фактору, Данія закликає європейські країни інвестувати у виробництво озброєння безпосередньо на українських підприємствах.

Колишній міністр стратегічної промисловості України Олександр Камишін також підкреслив, що українські оборонні підприємства мають потенціалдля збільшення обсягів виробництва, але для цього потрібне відповідне фінансування.

Українське виробництво озброєнь стає важливим чинником у зміцненні обороноздатності країни, а також партнерських відносин із європейськими країнами, які підтримують Україну у протистоянні агресії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати