Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Празі з 13 по 15 вересня 2024 року пройшла щорічна конференцію Військового комітету НАТО

16 вересня, 18:56
Фото nato.int

На запрошення генерал-лейтенанта Карела Жехи, Головнокомандуючого Збройними Силами Чехії, начальники Генеральних штабів Альянсу зібралися в Празі з 13 по 15 вересня 2024 року на щорічну конференцію Військового комітету. На порядку денному – імплементація рішень, ухвалених на Вашингтонському саміті в липні 2024 року та як НАТО посилюватиме стримування та оборону, водночас нарощуючи підтримку України. Повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

У своїй вступній промові Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер розповів про ключові пріоритети Альянсу: «Військове керівництво НАТО має два важких завдання, які вони повинні виконувати одночасно. Продовжуючи та нарощуючи нашу підтримку Україні, ми також повинні зміцнювати наше власне стримування та оборону».

Згадуючи конференцію Військового комітету НАТО  2023 року, адмірал Роб Бауер підкреслив прогрес, досягнутий у впровадженні та здійсненні сімейства планів Концепції НАТО щодо стримування та оборони євроатлантичного простору: «Коли ми проводили цю конференцію комітету в Осло минулого року, нові оборонні плани Концепції НАТО щодо стримування та оборони євроатлантичного простору. Зараз НАТО має 500 000 військових у стані високої готовності, ми створили Союзні сили реагування. Ми адаптуємо нашу структуру командування та управління, а члени Альянсу швидко розвивають і розширюють свої можливості».

Петр Павел, президент Чеської Республіки, колишній голова Військового комітету НАТО (2012-2015) заявив, що 25-річчя членства Чеської Республіки в НАТО є дуже важливою віхою у розвитку Збройних Сил Чеської Республіки. «Для Чехії велика честь приймати вперше конференцію Військового комітету, коли ми святкуємо 25-ту річницю вступу до НАТО і фактично того самого року, коли Альянс святкує 75-річчя свого існування».

«НАТО виявилося справді найуспішнішим і найтривалішим військовим альянсом у світі, що не означає, що він ідеальний. Будучи людським творінням, воно недосконале як і ми, і нам потрібно постійно працювати над його вдосконаленням. Однак вона виявилася дуже успішною, коли взяла на борт такі країни, як Чеська Республіка та багато інших, що дозволило їм стати членами зони стабільності, безпеки та процвітання. Це досвід, який я здобув за вісім років роботи в структурах НАТО», – сказав президент Чехії.

У свою чергу начальник Генерального штабу Збройних Сил Чехії генерал-лейтенант Карел Рехка наголосив на нагальності продовження підтримки України Альянсом. «Для України російська агресія, яка триває, є війною за виживання. Але це також боротьба за принципи демократії, суверенітету та територіальної цілісності, для захисту яких існує НАТО».

Начальник Генерального штабу Збройних Сил Чехії також окреслив як середовище безпеки та зростаюча загроза з боку Росії спричинили позитивний вплив на національну безпеку та оборону. «Ми переглянули наші національні стратегії та плани оборони, щоб краще протидіяти загрозам. Ми розробили наше національне бачення майбутньої війни після 2040 року та прискорили модернізацію наших збройних сил, визнаючи потребу в найсучасніших можливостях (…). І останнє, але не менш важливе: ми прийняли важливе рішення витрачати принаймні 2% нашого ВВП на оборону».

Під час першої сесії щорічної конференції Військового комітету НАТО військове керівництво Альянсу обговорило створення нового командування НАТО з підтримки безпеки та підготовки в Україні.

Це дозволить НАТО здійснювати нагляд за навчанням українських збройних сил на тренувальних базах у країнах Альянсу, підтримувати Україну шляхом планування та координації пожертвувань; керувати передачею та ремонтом техніки та сприяти довгостроковому розвитку Збройних Сил України.

Адмірал Бауер, голова Військового комітету НАТО, заявив: «З кожним днем ??наша оперативна сумісність зростає. Поки одного разу ми будемо стояти пліч-о-пліч під прапором НАТО. Україна заслуговує на нашу невпинну підтримку. Не лише через те, ким вони є як люди. Але також через те, ким ми є, НАТО».

Під час другої сесії Верховний головнокомандувач Об'єднаних Збройних Сил НАТО в Європі генерал Крістофер Г. Каволі поінформував начальників штабів оборони про прогрес, досягнутий у реалізації нових оборонних планів НАТО, які спрямовані на зміцнення військового потенціалу НАТО та посилення його здатності стримувати та, у разі потреби, захищатися від будь-яких потенційних загроз. За минулий рік НАТО привела 500 000 військовослужбовців у стан високої готовності, створила Союзні сили реагування, адаптувала структуру командування та управління та прискорила розвиток і розширення військового потенціалу союзників. У наступному році буде зроблено більше кроків для підвищення загальної готовності Альянсу.

Третя сесія була зосереджена на трансформації бойових дій і проходила під керівництвом генерала Філіпа Лавіня, Верховного головнокомандувача Об'єднаних Збройних Сил НАТО з питань трансформації (SACT). Серед інших тем начальники оборонних відомств обговорили запуск Спільного центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна (JATEC), який буде зосереджений на розвитку здатності Збройних Сил України захищати, стримувати та діяти без проблем із силами НАТО, підвищуючи оперативну сумісність України з НАТО. "Це крок, який ми робимо сьогодні для кращого і тривалого мирного майбутнього разом", - заявив генерал Філіп Лавінь, Верховний Головнокомандувач Об'єднаних Збройних Сил НАТО з питань трансформації. Начальники оборонних відомств Альянсу також обговорили нові цілі щодо можливостей у рамках процесу оборонного планування НАТО. Тепер, коли плани НАТО та національні оборонні плани інтегровані на безпрецедентному рівні, вкрай важливо, щоб кожен член Альянсу розвивав або розширював можливості, які вони пообіцяли перед Альянсом.

Військовий комітет збирається на сесію начальників оборонних відомств двічі на рік у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, а раз на рік конференцію проводить держава-член Альянсу. Військовий комітет збирається, щоб обговорити операції, місії та діяльність НАТО, а також надати Північноатлантичній раді необмежені, засновані на консенсусі військові поради щодо того як Альянс може найкращим чином протистояти глобальним викликам безпеці. Щоденну роботу виконують постійні військові представники при штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати