Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євросоюз виділяє рекордні 7 мільярдів євро на власні транспортні мережі та «коридори солідарності» з Україною

17 липня, 22:23
Фото з архіву "Дня"
Євросоюз виділяє рекордні 7 мільярдів євро у розвиток власних транспортних мереж, включно із залізницею, морським та річковим транспортом, а також у вдосконалення транспортної інфраструктури «коридорів солідарності» з Україною. Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія відібрала 134 транспортні проєкти, які отримають від ЄС більш як 7 мільярдів євро у грантах в рамках Фонду поєднання Європи (CEF)… Декілька проєктів збільшать спроможності вздовж «коридорів солідарності» між ЄС і Україною, що дозволить полегшити експортно-імпортні операції між сторонами», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, «українські» проєкти включатимуть покращення дорожньої інфраструктури на пунктах перетину кордону між Україною, Молдовою і Румунією, збільшення спроможностей транскордонного залізничного сполучення між Угорщиною і Україною, створення нової секції доріг у Польщі та її продовження до кордону з Україною, а також дослідження й роботу з інтеграції української залізничної системи в систему залізничного сполучення ЄС.

Як зазначається у повідомленні, інвестиції у розвиток транс’європейської транспортної інфраструктури (TEN-T) мають для ЄС стратегічне значення. 83% фінансування будуть спрямовані на транспортні проєкти, що відповідають «кліматичним» цілям Євросоюзу, та передбачають вдосконалення залізничних шляхів, внутрішніх водних транспортних артерій та морського транспортного сполучення. При цьому 80% із передбачених 7 мільярдів євро будуть спрямовані на реалізацію залізничних проектів. Це фінансування буде доступним вже від 18 липня поточного року.

Ці проєкти охоплюють вдосконалення транскордонного залізничного сполучення за основними маршрутами в рамках TEN-T між країнами Балтії, між Францією й Італією, між Данією і Німеччиною тощо. Відібрані проєкти поширюються на близько 20 європейських портів в Ірландії, Іспанії, Фінляндії, Нідерландах, Німеччині, на Мальті, в Литві, на Кіпрі, у Хорватії, Греції та Польщі.

Окремий пакет інвестицій буде спрямований на розвиток внутрішніх водних шляхів, зокрема, сполучення між Францією і Бельгією, а також між Румунією і Болгарією через Дунай. Будуть реконструйовані деякі внутрішні порти на річках в Австрії, Німеччині та Нідерландах.

Як повідомлялося, ЄС послідовно розвиває транс’європейську транспортну інфраструктуру (TEN-T), та включив до неї проєкти, що пов’язані із розвитком транспортної інфраструктури в Україні, з метою її подальшої інтеграції з ЄС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати