Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МОЗ та Банк розвитку Ради Європи обговорили стан реалізації поточних проєктів та потенційне розширення співпраці

19 вересня, 16:51

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та керівник Банку розвитку Ради Європи Карло Монтічеллі провели зустріч щодо поточної співпраці та потенційного її розширення завдяки новим проєктам. Зокрема, сторони обговорили реалізацію першої Рамкової угоди про позику з Банком розвитку Ради Європи (далі – БРРЄ) у рамках спільного зі Світовим банком проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine). Повідомляє МОЗ.

“Сьогодні українська медична система змушена працювати на військових рейках, тобто забезпечити всю необхідну медичну допомогу людям, які щодня страждають від атак ворожої армії, в умовах руйнувань медичної, транспортної та енергетичної інфраструктури. Водночас ми не припиняємо роботу над стратегічними індикаторами, які як держава визначили для себе пріоритетними: це якісна, доступна та безоплатна медична допомога для наших громадян. І в цьому контексті надзвичайно важливою є роль саме первинної ланки. Тому для нас, крім співпраці в межах інфраструктурних проєктів, цікавим є і реалізація потенційних проєктів, які направлені на покращення доступності та якості медичної допомоги на первинній ланці, зокрема й шляхом збільшення кількості абітурієнтів у медичних вишах та їх готовність надалі ставати кваліфікованими сімейними лікарями. Розвиток медичної освіти, і як наслідок, забезпечення системи висококваліфікованими кадрами безпосередньо впливає на якість медичної допомоги. Окремо хочу висловити подяку за ефективну та оперативну роботу у ході підготовки до підписання Рамкової угоди про позику проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» під час Міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024). Завдяки такій підтримці ми маємо змогу працювати над подальшим розвитком медичної системи. Сподіваюся, що наша співпраця з Банком розвитку Ради Європи буде лише розширюватись як в рамках проєкту HEAL, так і поза ним.”
Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.

Повномасштабна війна, розв’язана росією, спричинила наднавантаження та заподіяла значну шкоду українській системі охорони здоров’я. Системні обстріли та удари по медичній, транспортній, енергетичній інфраструктурі, масштабні руйнування все це завдає збитків медичній системі та ускладнює надання медичної допомоги громадянам.  

На сьогодні внаслідок атак росії пошкоджено 1657 обʼєктів медзакладів та ще 221 з них зруйнований повністю й відновленню не підлягає. Найбільших втрат зазнали заклади охорони здоровʼя Харківської, Донецької, Миколаївської, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. Отримати інформацію щодо ступеня руйнування лікарень на тимчасово окупованих територіях зараз неможливо. Нині шкода та збитки, нанесені росією українській медичній інфраструктурі – колосальні та складають щонайменше сім мільярдів доларів США. 

Міністр Віктор Ляшко розповів, що наразі триває активна підготовка до опалювального сезону. Медичні заклади продовжують оснащуватись генераторами, старлінками, свердловинами, автономними котельнями тощо, аби забезпечити безперебійне надання медичної допомоги під час можливих блекаутів та за умов аварійних відключень світла. Надання підтримки таким проєктам з боку партнерів є критично важливим для України.

Зазначимо, що угода про позику передбачає залучення додаткового співфінансування від БРРЄ на 100 млн євро. Раніше для реалізації проєкту вже було залучено 100 млн євро. У рамках угоди вже найближчим часом до загального фонду державного бюджету України надійде 10 млн євро. 

Кошти спрямують на реконструкцію важливих інфраструктурних об’єктів. Зокрема, першим об’єктом буде будівництво лікувально-реабілітаційного корпусу у складі Центру комплексної реабілітації «Фенікс» Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства. 

Проєктом передбачено будівництво триповерхової будівлі з підвалом та приміщенням басейну. Також у підвалі планують облаштувати спеціальне укриття. Нова будівля буде з’єднана переходом із наявним корпусом. Загальна місткість нового корпусу:  64 медпрацівники, 70 відвідувачів та додатково 24 місця відпочинку для відвідувачів. Також навколо нової будівлі виконають благоустрій території. Завдяки модернізації закладу вдасться збільшити його потужності та підвищити кількість одночасного перебування пацієнтів у 1,5-2 рази. 

Також присутні обговорили можливості реалізації нового спільного проєкту щодо фінансування відновлення Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені Академіка О. М. Лук’янової НАМН України. Наразі відбувається оцінка технічних потреб закладу.

Що стосується потенційних напрямів розширення співпраці, то одним з ключових є сфера первинної медичної допомоги. Банк розвитку Ради Європи має досвід реалізації таких проєктів в інших країнах світу та готовий розглянути їх реалізацію в Україні. 

Міністр охорони здоров’я України висловив вдячність партнерам за таку активну допомогу Україні з підсилення медичної системи. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати