Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прокурор МКС запросив ордери на арешт Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю та трьох лідерів ХАМАСу

20 травня, 16:48
Фото: МКС

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) запросив видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та трьох лідерів терористичного угрупування ХАМАС.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві прокурора МКС Каріма Хана.

«На підставі доказів, зібраних і досліджених моїм Офісом, я маю підстави вважати, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу і міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант несуть кримінальну відповідальність за наступні воєнні злочини та злочини проти людства, вчинені на території Палестинської автономії (в секторі Газа) щонайменше з 8 жовтня 2023 року», - сказав він.

Зокрема, йдеться про моріння голодом цивільних осіб як метод ведення війни, як воєнний злочин; умисне заподіяння сильних страждань або серйозної шкоди тілу чи здоров’ю; умисне вбивство; навмисні атаки на цивільне населення як воєнний злочин; переслідування як злочин проти людства та інші нелюдські дії як злочини проти людства.

Також Хан запросив видачу ордера на арешт трьох лідерів ХАМАСу.

«На підставі доказів, зібраних і досліджених моїм Офісом, я маю підстави вважати, що Ях’я Сінвар (керівник ХАМАСу в секторі Газа), Мохаммед Діаб Ібрагім Аль-Масрі (головнокомандувач військового крила ХАМАСу) та Ісмаїл Ханія (голова політичного бюро ХАМАСу) несуть кримінальну відповідальність за наступні воєнні злочини та злочини проти людства, вчинені на території Ізраїлю та Палестинської автономії (в секторі Газа) щонайменше з 7 жовтня 2023 року», - заявив він.

Зокрема йдеться про винищення як злочин проти людства; вбивство як злочин проти людства, захоплення заручників як воєнний злочин; зґвалтування та інші акти сексуального насильства як злочини проти людства; катування як злочин проти людства; інші нелюдські дії як злочин проти людства; жорстоке поводження як воєнний злочин у контексті полону; і посягання на особисту гідність як воєнний злочин.

7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, убивши близько 1200 осіб та захопивши близько 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Унаслідок цього близько 80% населення Гази залишили свої оселі, сотні тисяч перебувають на межі голоду. За даними МОЗ анклаву, загинуло понад 30 тис. палестинців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати