Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коментар МЗС України щодо звіту ОБСЄ стосовно порушень міжнародного права, пов’язаних із свавільним позбавленням волі українських цивільних осіб російською федерацією

26 квітня, 10:12

МЗС України вітає оприлюднення Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) «Звіту про порушення та зловживання міжнародним гуманітарним правом та міжнародним правом у сфері прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов’язані зі свавільним позбавленням волі українських цивільних осіб російською федерацією», повідомляє Урядовий портал.

Саме до таких конкретних дій у темі цивільних заручників раніше закликав ОБСЄ Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Глава МЗС України привітав Звіт і заявив, що висновки Місії шокують та мають стати сигналом тривоги для світової спільноти щодо утримання росією цивільних заручників і необхідності їх негайного звільнення.

Важливо наголосити, що підготовлена незалежною місією експертів московського механізму ОБСЄ доповідь є першим окремим та всеохоплюючим міжнародним звітом, присвяченим проблематиці свавільного позбавлення волі росією українських цивільних.

Слід також зазначити, що російська федерація відмовилася співпрацювати із згаданою місією.

Місія встановила у своєму звіті, що практика свавільного позбавлення волі українських цивільних осіб російською федерацією має масовий характер та ознаки систематичної, послідовної, навмисної поведінки, спрямованої саме проти українських цивільних. Експерти місії дійшли висновку, що такі дії можуть становити воєнний злочин «незаконне позбавлення волі» та злочин проти людяності «ув’язнення або інше суворе позбавлення фізичної свободи в порушення основоположних норм міжнародного права».

Місія також встановила, що свавільне позбавлення волі українських цивільних російською федерацією зумовило інші серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини.

Йдеться про масове та систематичне застосування катувань, а також іншого жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання, сексуального насильства та інших форм жорстокого поводження; утримання без можливості комунікації із зовнішнім світом і насильницькі зникнення; позасудові убивства свавільно затриманих цивільних громадян України; відмову у фундаментальних гарантіях справедливого судового розгляду під час кримінального переслідування.

Місія робить висновок, що позасудові вбивства затриманих українських цивільних осіб російською владою, а також непроведення належного розслідування звинувачень у таких вбивствах, можуть кваліфікуватися як воєнний злочин та злочин проти людяності.

Доповідь визначає, що свавільне позбавлення волі цивільних громадян України почалося в незаконно анексованому Криму навесні 2014 року та швидко поширилося на окуповані райони Донецької та Луганської областей, а з моменту початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року така практика поширилася на всі території, які потрапили під тимчасову окупацію рф.

Експерти зазначають, що триваюча загарбницька війна рф проти України призвела до тисяч свавільно затриманих цивільних українців та до великої кількості зниклих безвісти українців, місцезнаходження яких наразі або невідоме, або офіційно не підтверджене.

Документ наголошує, що російська влада регулярно не виконує низку зобов'язань щодо цивільних затриманих, що випливають з Женевської конвенції ІІІ, Женевської конвенції IV і Додаткового протоколу I. Крім того, рф не дотримувалась і не дотримується особливого статусу трьох співробітників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, безпідставно утримуючи їх протягом майже двох років і піддаючи суду за дії, вчинені під час роботи в СММ.

Дуже важливо, що висновки Звіту можуть бути використані у рамках національних та міжнародних механізмів притягнення до відповідальності воєнних злочинців держави-агресора, а також сприяти досягненню цілей Формули Миру Президента Зеленського у частині щодо звільнення полонених і депортованих осіб та відновлення справедливості.

Україна закликає міжнародне співтовариство до активного поширення та використання висновків Місії, а також подальшої консолідації зусиль з метою негайного припинення російської практики свавільного позбавлення волі українських цивільних осіб та їх негайного і безумовного звільнення.

Усі замовники, організатори та виконавці російських воєнних злочинів та злочинів проти людяності мають і будуть притягнуті до відповідальності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати