Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навального етапували до колонії в Ямало-Ненецькому окрузі Росії

25 грудня, 19:49
Фото: Moscow City Court Press Service (архівне)

Російський опозиційний політик Олексій Навальний наразі перебуває у виправній колонії №3 у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу Росії.

Про це 25 грудня повідомила прессекретарка політика Кіра Ярмиш у соцмережі X (раніше — Twitter), передає Суспільне.

Ярмиш зазначила, що сьогодні Навальний зустрічався зі своїм адвокатом. "Олексій у порядку", — додала вона.

У серпні 2023 року Московський міський суд на виїзному засіданні в колонії "ИК-6" Володимирської області, де Навальний відбував дев'ятирічний термін за своєю минулою справою, засудили до 19 років колонії особливого режиму у кримінальній справі про "екстремізм". Після того, як вирок набере чинності, Навального мали перевести в колонію особливого режиму, де відбувають покарання особливо небезпечні рецидивісти та засуджені до довічних термінів.

11 грудня 2023 року Російська служба BBC повідомляла, що Олексія Навального вивезли з колонії, і його місце перебування невідоме. Його не було на кількох останніх судових засіданнях, на яких раніше він був присутній через відеозв'язок. Тоді керівництво колонії пояснило відсутність технічними неполадками в колонії.

Російський опозиціонер Олексій Навальний знепритомнів 20 серпня 2020 року в літаку на шляху з Томська до Москви. Після екстреної посадки в Омську його госпіталізували, а через два дні доставили для лікування в берлінську клініку "Шаріте".

Уряд Німеччини 2 вересня заявив, що в організмі Олексія Навального виявили сліди отрутиз групи "Новачок". Мова йде про отруйні речовини нервово-паралітичної дії, над якими працювали лабораторії СРСР та Російської Федерації.

Згодом інформацію про отруєння політика "Новачком" підтвердили ще дві незалежні лабораторії у Франції та Швеції.

Країни ЄС, Велика Британія та США засудили напад на Навального та закликали російську владу розслідувати подію, а Україна вимагає посилити санкції проти РФ. Сам опозиціонер заявив, що за його отруєнням стоїть президент РФ Володимир Путін.

Пізніше Навальний опублікував відео, в якому спілкується з начебто одним із працівників ФСБ, що стежили за ним і брали участь у спецоперації з його отруєння.

17 лютого 2021 року Олексія Навального затримали після прибуття до Москви з Берліна, де він провів кілька місяців, одужуючи від отруєння нервово-паралітичною речовиною "Новичок”.

22 березня 2022 року Лефортовський суд Москви засудив Олексія Навального до 9 років колонії суворого режиму. Суддя визнала опозиціонера винним у справі про "шахрайство" та "образу" суду. Під час дебатів прокурор просила призначити Навальному 13 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на два роки.

Згідно з фабулою справи, Навальний створив організовану групу у складі його соратників Леоніда Волкова, Романа Рубанова та інших учасників, яка збирала у необмеженого кола осіб кошти на діяльність "Фонду боротьби з корупцією", "Фонду захисту прав громадян" та "Штабів Навального" (усі організації визнані в РФ екстремістськими та заборонені), а також на президентську кампанію 2018 року.

За версією слідства, з якою погодився суд, замість статутної діяльності організованих ним НКО кошти Навальний витрачав на екстремізм та особисті потреби. Всього, на думку Слідкому, "Навальний та його спільники викрали і розпорядилася на власний розсуд" коштами чотирьох громадян на загальну суму 2 млн 693 тис. 503 руб.

Також Навального звинувачують в образі мирової судді Катерини Фролової, яка підтримувала звинувачення проти нього на процесі у справі про наклеп на ветерана, та онука ветерана – Ігоря Колесникова. Навальний вину не визнав.

У травні Московський міський суд визнав законним вирок Навальному у справі про "образу суду" та "шахрайство". Його етапували до колонії суворого режиму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати