Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зеленський відповів, чи можливe проведення виборів під час війни

27 серпня, 22:50
Фото ОП

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би, аби президентські вибори 2024 року відбулися за планом. Однак, за його словами, їх проведення в умовах бойових дій складно організувати, і це суперечило б чинному законодавству.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1, повідомляє Суспільне.

"Політичний процес в країні під час війни — я вважаю, що це фрагментація головного", — сказав Зеленський, додавши, що проведення виборів може відвернути всю увагу українців.

Водночас президент зазначив, що забороняти "нічого не можна" згідно з принципами демократії, хоча станом на зараз проведення виборів в умовах воєнного стану заборонено законодавством.

Крім того, Зеленський заявив, що вибори потенційно можуть розколоти підтримку Сполучених Штатів.


Президент підсумував, що проведення президентських виборів в умовах російського вторгнення можливе, якщо український парламент швидко внесе зміни до законодавства, якщо до України, зокрема у зону бойових дій, будуть відправлені іноземні спостерігачі, і якщо США спільно з Європою нададуть фінансову підтримку — щонайменше п'ять мільярдів.

"Проводити вибори в кредит я не буду, забирати гроші у зброї і віддавати їх на вибори також не буду, і це передбачено законодавством", — сказав він.

Зеленський додав, що сам він не тримається за владу і хотів би провести вибори впродовж року, хоча станом на зараз не бачить інструментів для їх належного проведення.

Що відомо про президентські вибори 2024 року в Україні

Вибори Президента України заплановані на 2024 рік. Перший тур має відбутись 31 березня, другий (у випадку призначення) — 21 квітня.

Раніше сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни.

"Я хочу, щоб у цій країні відбулися вільні та чесні вибори, навіть під час нападу на неї. Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна", — цитує його слова Радіо Свобода.

Секретар РНБО Олексій Данілов після цього заявив виданню, що проводити вибори в Україні у 2024 році можливо лише за умови, що закінчаться воєнні дії.

"Під час війни проводити вибори – це доволі складна річ. Тому що, наголошую – це про справедливість. Держава має забезпечити голосування усіх без винятку громадян, які мають на це право. А під час війни це зробити вкрай-вкрай важко", — сказав він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати