Перейти до основного вмісту

На Вінниччині проведуть гастрономічний фестиваль на честь картоплі

04 серпня, 18:38

В Уланівській громаді 21 серпня проведуть кулінарний фестиваль, присвячений відомій місцевій страві, – «Картоплі по-уланівськи». Як повідомив в.о голови Уланівської територіальної громади Олександр Гуцуляк, рецепт цієї страви знаний і популярний у всьому світі. Його створила селянка Глафіра Дорош, яка мешкала в селі Уланів. Смачна і проста в приготуванні страва швидко й надовго посіла місце і в меню ресторанів, і в кулінарному «арсеналі» господинь. Наразі триває процедура включення рецепту картоплі по-уланівськи до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Відтак фестиваль покликай прискорити цей процес і привернути увагу до гастрономічного туризму.

«Ідея проведення фестивалю з’явилась в мене під час подорожі Вінниччиною ще декілька років тому. Проведення такого заходу дасть поштовх розвитку та об’єднанню населення громади. Також у наших планах виведення фестивалю не лише на регіональний рівень, а створення проєкт всеукраїнського масштабу», – каже Олександр Гуцуляк.

Організатори визначили чотири локації фестивалю – етнозона, фудкорт, дитяча та лаунджзона. Крім того, кожен населений пункт Уланівської громади презентуватиме авторські страви на основі рецептів Глафіри Дорош, авторки не лише популярного рецепту картоплі по-уланівськи, а й інших кулінарних цікавинок. Крім того, програмою фесту передбачені кулінарний майстер-клас від Ігоря Місевича, а також дегустація картоплі по-уланівськи й інших популярних страв у громаді.

До слова, за місцевими переказами, рецепт картоплі по-уланівськи Глафіра Дорош випадково винайшла. У в середині минулого століття місцевий голова колгоспу потрапив в опалу у районного керівництва. Щоб його знищити, з московської газети запросили кореспондента для написання розгромної статті. Йому показали господарство, і нічого поганого в селі він не побачив. А позаяк мусив щось писати, то вирішив поділитися захватом від страви, якою його пригощала на обід подільська кухарка. Так візит столичного гостя приніс сільській страві всесоюзну славу. Після промоції у центральній пресі Глафіру викликали до Москви, щоб вона презентувала свою авторську страву, і пропонували залишитися працювати в їдальні Верховної Ради СРСР. Утім, жінка відмовилася. А картопля по-уланівськи зажила власним життям і увійшла до меню кафе та ресторанів усієї країни.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, «День», фото з Фейсбук-сторінки фестивалю

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати