Супрун пояснила українцям, чи корисне сало

Як їсти сало з максимальною користю для здоров’я, розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
За її словами, сало — це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти — такі, як в рослинних оліях.
Про це міністр написала на своїй сторінці у Facebook.
"З одного боку, у салі досить багато таких некорисних насичених жирів. В 100 грамах — майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. Насичені жири — це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов‘язують із ризиком атеросклерозу", - пояснила Супрун. 100 грамів сала має близько 900 калорій.
Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається. У салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Тобто багато їсти сала не варто. Але трішки — кілька скибок — можна і корисно, наголосила в.о. глави МОЗ.
"З іншого боку, в салі, все-таки, більше жирів із ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин", - йдеться у її повідомленні.
Супрун розповіла, що сало містить незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. Крім того, у салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів. Також за вмістом ненасичених жирних кислот сало дещо подібне до ріпакової олії та риб‘ячого жиру. Цікаво, в деяких дослідженнях виявлено, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати.
"У салі вітаміни D та Е, хоча їхній вміст значно менший, ніж денна потреба організму", - додала в.о. міністра охорони здоров’я. "Попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. В 100 грамах сала міститься лише 95 міліграмів — третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами", - наголосила Супрун.
Також в.о. глави МОЗ дала поради, щоб сало принесло максимальну користь для здоров'я: - не вживайте сало у великих кількостях, надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику; - пильнуйте свій раціон та зважайте на витрати енергії: якщо ви раптом з‘їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі; - поєднуйте сало з крохмалистими продуктами — картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами — червоним перцем, гірчицею. Якщо їсте сало, то доповніть його морквою, помідорами або борщем.