Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трамп підписав директиву про регулювання польотів на навколоземній орбіті

19 червня, 15:43
Фото Reuters

Президент Дональд Трамп підписав у понеділок директиву, яка ініціює реалізацію програми регулювання польотів космічних апаратів на навколоземній орбіті.

Про це повідомляє американський телеканал CNBC.

"Дві попередні адміністрації США намагалися вирішити проблему перевантаженості орбіти [діючими і вийшли з ладу супутниками, а також уламками]. Ми, нарешті, збираємося зробити це", - заявив він, виступаючи на проведеному в Білому домі нараді з членами Національного космічного ради (НКР ). "Ми не хочемо, щоб Росія або Китай були лідерами в космосі, ми маємо намір бути там лідерами", - додав Трамп.

У тому числі по такому напрямку, як забезпечення безпеки функціонування супутників в першу чергу шляхом запобігання їх зіткнень з космічним сміттям, пояснив президент. За його словами, США будуть зберігати лідерство в космосі, "нарощуючи свій космічний потенціал і розробляючи правила поведінки там", які можуть бути використані для формування відповідних міжнародних норм.

Саму програму регулювання космічного руху в загальних рисах представив в середині квітня на 34-му американському щорічному космічному симпозіумі в Колорадо-Спрінгс (штат Колорадо) віце-президент США Майкл Пенс, який одночасно є і головою НКР. Він повідомив, зокрема, що за рішенням адміністрації Трампа сповіщати як держструктури, так і приватний сектор про переміщення космічного сміття і загрози його зіткнення з розташованими на навколоземній орбіті апаратами тепер буде міністерство торгівлі.

Зараз стеження за супутниками і космічним сміттям здійснюють фахівці Об'єднаного центру космічних операцій, розташованого на каліфорнійській авіабазі Ванденберг і входить в структуру Стратегічного командування ЗС США. Вони ж сповіщають всі зацікавлені інстанції про небезпечне зближення об'єктів на орбіті, в тому числі контактують з центрами космічних операцій інших країн.

Як вказується в директиві, "міноборони вже відстежує понад 20 тис. Об'єктів в космосі, і це число буде тільки наростати, тому що вводяться в дію все більш досконалі засоби стеження, здатні засікати дрібні об'єкти". "Міноборони становить каталог космічних об'єктів і поширює повідомлення про потенційних зіткненнях на орбіті. Однак у міру збільшення кількості відслідковуються об'єктів подібне обмежене регулювання космічного руху не буде відповідати своєму призначенню", - йдеться в документі.

За словами Пенса, "нова політика наказує Мінторгу забезпечувати базовий рівень повідомлення про космічну обстановку як в цілях державного, так і приватного використання, спираючись на каталог, складений міноборони". Вашингтон розраховує, що це перерозподіл обов'язків дозволить Пентагону сконцентрувати увагу на захисті американських "засобів забезпечення національної безпеки, розміщених в космосі", пояснив віце-президент.

Він нагадав, що "по орбітах навколо Землі рухаються десятки тисяч створених людиною об'єктів, включаючи більше 1,5 тис. Експлуатованих супутників і тисячі поламаних супутників і фрагментів апаратів".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати