Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Сумах колишні регіонали ініціювали збір підписів проти перейменування вулиць

01 березня, 10:40

У центрі міста Суми з’явився намет синього кольору з написом: «Підпишись проти перейменування вулиць!». Як з’ясувалося, це ініціатива під назвою «Пам’ятай ім’я своє», котру започаткували громадські організацій «Вічний вогонь» та «Нащадки Перемоги». Акція проходила у цікавий спосіб: у наметі пропонували усім бажаючим взяти участь в опитуванні, відповівши на низку запитань, на зразок: «Чи підтримуєте ви зміну назв вулиць, пов’язаних з Великою Вітчизняною війною», «Чи підтримуєте ви перейменування вулиць на честь неоднозначних особистостей, таких, як Бандера чи Шухевич?». Оскільки до намету, зважаючи на зображений на ньому заклик, підходили люди, з ним згодні (переважно представники старшого покоління), а інші намет обминали, то й результати так званого «опитування» виявилися очікуваними. «За два дні усього підписалося близько тисячі людей. Тут же, на зборах, прийняли однозначне рішення: будемо стояти стільки, скільки потрібно! Найважливіше, що люди у 99% випадків підтримують ініціативу», - написав на своїй сторінці у мережі Facebook депутат Сумської міськради від «Опозиційного блоку» Юрій Перепека.

Натомість член виконкому Сумської міської ради, представник ВО «Свобода» Володимир Луговий переконаний, що ініціювавши збір підписів проти перейменування вулиць у рамках декомунізації, колишні регіонали тим самим закликали до невиконання Законів України та пропагували «русский мир».  

«Відтак хочемо наголосити, що сумські свободівці не дозволять в місті розповсюджуватись цьому "руському міру" і будемо ламати в зародку подібні прояви. Хочемо закликати та (поки що) чемно попросити організаторів збору цих підписів більше не ставити намети. Бо, згідно з прогнозом погоди, найближчим часом в Сумах очікується шквальний вітер...», - написав у мережі Facebook Володимир Луговий.

Свою думку також висловив громадський активіст Андрій Рибалко. Спротив декомунізації – це латентний сепаратизм, вважає він. "Не дамо переписати історію!", чується галасливе… Десь це вже було. Не так давно на Донбасі почали говорити про право "чтить дєдов" і зберегти власну історію. Закликали Путіна ввести війська, а георгіївську стрічку взяли за символ. Це приклад того, як легко зманіпулювати історичним минулим, особливо, якщо воно насичене міфами закордонного виробництва. І це відбулося не десь та колись, а у нашій державі два роки тому. Зараз спротив декомунізації підігрівають і очолюють колишні члени КПУ та Партії регіонів. Я хочу говорити відверто: комуністи і регіонали – це колабораціоністи, які будуть хлібом і сіллю зустрічати російські танки і першими передаватимуть окупаційній комендатурі списки українських активістів. Так було в Криму, Донецьку і Луганську. У мене немає жодних підстав сумніватися, що так буде і в Сумах, Харкові чи Одесі. І я розумію, чому вони так активно протистоять декомунізації. Справа не лише в бажанні повернутися з маргінесу політики, граючи на емоціях і ностальгії бабусь. Це ментальна боротьба. Це спроби втримати останній фортпост "русского мира".

Нагадаємо, що тиждень тому, під час сесії Сумської міської ради, при оголошенні депутатського запиту стосовно перейменування вулиць у Сумах, депутат Юрій Перепека вручив сумському міському голові Олександру Лисенку металеву відзнаку з написом «Шкідник року». Як пояснив представник «Опозиційного блоку», його на це уповноважили обурені перейменуванням своєї вулиці мешканці колишньої вулиці Баумана. За словами депутата, вони не згодні з тим, що вулиця відтепер називатиметься на честь Степана Бандери.

Алла АКІМЕНКО, Суми

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати