Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Тернополі репрезентували книгу про малолітніх політв'язнів

07 жовтня, 19:02
Фото Тамта ҐУҐУШВІЛІ

У Тернополі видали Книгу Пам’яті "Малолітні політв'язні Тернопільщини". До видання увійшли спогади учасників підпілля ОУН, УПА, а також людей, які з’явилися на світ в тюремних стінах. Книга складається з трьох розділів. До першої частини увійшли короткі біографічні довідки й світлини малолітніх політичних в’язнів. Перший розділ ділиться на 17 підрозділів, адже інформація про кожен район Тернопільської області представлена окремо. У другому розділі – спогади, статті, поезії політв’язнів, а також інформація про молодіжні підпільні патріотичні організації, які діяли у Підволочиському та Чортківському районах у 1945-51 рр. та 1973 р. Третій розділ книги містить документи про радянську владу, методи допитів, карту концтаборів СРСР, інформацію про режим утримання в’язнів. У книзі також подані сучасні світлини про діяльність Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих.

Редактором і упорядником Книги Пам’яті "Малолітні політв'язні Тернопільщини" є Ігор Олещук. До редакційної колегії увійшли Володимир Бірчак, Дем’ян Чернець, Михайло Баканчук, Петро Голик.

За словами істориків, під час сталінського режиму політичними в’язнями ставали навіть діти, віком від 14 до 18 років.

«На основі доступних документів ми опрацювали біографії понад двох з половиною тисяч малолітніх в’язнів. Із них у 14-річному віці були засуджені на великі терміни покарання близько 15 в’язнів, у 15-річному віці – 50, у 17-річному віці – 400 і близько 400 було вояків ОУН і УПА, із них 237 були закатовані або розстріляні в тюрмах та в таборах. Дуже багато в’язнів були розстріляні у 1941 році, а також у 1944 році, коли прийшла друга окупація, багатьох розстрілювали на власному подвір’ї. Ми подали дані переважно лише про тих малолітніх в’язнів, які були в юнацьких організаціях. Дуже важко було зібрати фотографії політв’язнів», – розповідає старший науковий працівник історико-меморіального музею політичних в’язнів та упорядник Книги Пам’яті Ігор Олещук.

Малолітні політв’язні, життєві історії яких представлені у Книзі Пам’яті "Малолітні політв'язні Тернопільщини", нині мають 80-90 років. Для повноцінного дослідження історії Ігор Олещук вважає за необхідне створення в області філіалів Українського інституту національної пам’яті.

«ХХ століття було найтрагічнішим періодом у складній історії українського народу. По нашій землі прокотилися дві світові війни, організований масовий терор і репресії, штучні голодомори і депортації. В результаті десятки мільйонів українців було знищено, покалічено в тюрмах, в сибірських концтаборах. Російський історик, професор І. Курганов стверджує, що радянська ідеологія упродовж 1917-1991 років знищила в світі 110 мільйонів людей, серед них – 40 мільйонів українців. Попри всі незгоди українці відстояли своє право на життя, на свободу і незалежність», – каже голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих Дем’ян Чернець.

Під час репрезентації книги політв'язню, упоряднику Книги Пам’яті Ігорю Олещуку вручили подяку Міністерства молоді та спорту України  “за вагомий внесок у відродження та впровадження національно-патріотичного виховання дітей і молоді, відданість справі та з нагоди відзначення Дня ветерана”.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати