Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці презентували суспільні та електоральні настрої городян

04 липня, 16:35
Фото надано автором

Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу провів соціологічного дослідження «Суспільно-політичні настрої вінничан», яке тривало з 14 по 22 липня з цього року. Інтерв’ювання проходило серед різних за віком городян, загалом було опитано 480 респондентів, похипка складає у 1,9 %. Анкетні питання стосувалися внутрішньої ситуації та проблем людей, визначення зовнішньополітичних орієнтирів, зокрема ставлення до ЄС і НАТО, а також – оцінки діяльності загальноукраїнських і місцевих політиків. Результати дослідження представив сьогодні голова Інституту Володимир Кіпень. Каже, що це абсолютно незалежне опитування, радше науково громадянський експеримент, який дозволив попрактикуватися молодим соціологам та політолог, а заразом і сформувати суспільно-політичний настрій вінничан.

«Коли ми звели дані соціологічного дослідження, то з’ясували, що абсолютна більшість – 71 % вінничан вважають, що країні потрібні радикальні зміни, 15 % за те, щоб залишити все як є, а решта прагнуть повернути те, що було, – розповідає Володимир Кіпень. – Вінничани виступають за вступ до ЄС, це підтримує 74 % городян, за НАТО на референдумі готові проголосувати 59 % і це переважно молоді люди, віком до 31 року. Ці результати так чи інакше збігаються із настроями людей по всій країні. А от електоральні – дещо інші. Вінничани найвищу оцінку діяльності поставили чинному прем’єр-міністру Володимиру Гройсману (51 %), який суттєво обігнав в цьому президента Петра Порошенка (32 %). Їхні критики дещо відстають, отримавши відповідно десь в межах третини прихильників: Андрій Садовий (36 %), Юлія Тимошенко (32 %), Анатолій Гриценко (31 %). Юрій Бойко, Андрій Парубій, Олег Ляшко – аутсайдери прихильності жителів Вінниці».

Володимир Кіпень додав, що за ідею розпуску теперішнього Парламенту висловилася абсолютна більшість респондентів 72 %, лише 24 % не підтримали таку ідею. Разом з тим 89 % опитаних готові взяти участь у виборах до Верховної Ради України, навіть якби вони відбулися наступного тижня. Партійні симпатії вінничан розподілилися наступним чином: 13 % підтримують БПП, 11% – Батьківщину, 11 % – партію Слуга Народу, яка існує тільки де-юре, але такий експеримент соціологи провели спеціально, щоб визначити настрої людей. За ними ще дві політичні сили – Самопоміч з показником у 7 % та Громадянська позиція – 7 %. Решта партій не подолали 5 % бар’єр.

На запитання, чи взяли б ви участь у виборах Президента 88 % опитаних заявили про свою готовність голосувати і лише 10 % категорично відмовилися брати участь у виборах. Якби вибори були найближчим часом 14 % підтримали б чинного Президента України, 13,5 % – Володимира Зеленського (попри те, що він не робив публічних заяв про свої наміри балотуватися), 11 % – Юлію Тимошенко, 9,6 % – Анатолій Гриценко. Решта політиків опинилися нижче 5 % бар’єру.

Останнє анкетне питання стосувалося шляхів вирішення проблем на Сході України і більшість вінничан висловилися за припинення воєнних дій та введення миротворчих військ ООН на всю непідконтрольну українській владі територію.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати