Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна заборгувала за газ Росії понад 3 млрд доларів, - ЗМІ

03 лютого, 10:01

Загальна сума накопиченої заборгованості України за газ становить 3,35 мільярдів доларів, повідомили «Ведомости», посилаючись на джерело в « Газпромі». Київ заборгував приблизно половину від вартості поставок минулого року, а також не розплатився за газ, отриманий в січні, зазначає видання.

Обсяг поставок у січні станоив 2,4 мільярдів кубометрів газу, за новою фіксованою ціною (268,5 долара за 1000 кубометрів), їхня вартість дорівнює 650 мільйонів доларів. Передбачалося, що оплата буде здійснена до 7 лютого, але Україна просить відстрочки. Заборгованість за минулий рік також була погашена, хоча очікувалося, що це відбудеться до 25 січня.

Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що січневий газ, швидше за все, також не буде оплачений в строк. У міністерстві енергетики України говорять про перенесення оплати на березень, а в Кабміні - про те, що затримки не буде.

Торік Україна платила в середньому 400 доларів за тисячу кубометрів. У середині грудня після переговорів російського і українського президентів Києву була надана істотна знижка за ціною на газ. Крім цього, суміжній країні також був виділений кредит на 15 мільярдів доларів. Як пізніше пояснював Путін, Росія надала Україні фінансову допомогу через близькі відносини двох держав і у зв'язку з важким станом української економіки (за підсумками 2013 зростання ВВП, ймовірно, виявиться нульовим).

У «Газпромі» очікують, що протягом поточного року Україна придбає 35-40 мільярдів кубометрів газу. Для порівняння, за підсумками 2012 року Київ імпортував з Росії майже 33 мільярди кубометрів палива, а в 2013 році - близько 24 мільярдів кубів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати