Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що буде з доларом?

Економісти радять українцям тримати заощадження в гривнях і не панікувати через проблеми у США
02 серпня, 00:00
СИТУАЦІЯ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ В СЕРПНІ БУДЕ СТАБІЛЬНОЮ, ПРОГНОЗУЮТЬ АНАЛІТИКИ X-TRADE BROKERS UKRAINE. ЗА ЇХНІМИ ДАНИМИ, ГОТІВКОВИЙ ДОЛАР В УКРАЇНІ МОЖЕ ЗМІЦНИТИСЯ ДО 7,98 ГРИВНІ ЗА ДОЛАР, А ЄВРО ТОРГУВАТИМЕТЬСЯ БЕЗ ЗНАЧНИХ ЗМІН — У КОРИДОРІ 11,20—11,65 ГРИВНІ ЗА ЄВРО / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Ось уже майже тиждень, як увесь світ, у тому числі й українці, спостерігають захопливу фінансову «гру». Мова йде про підвищення верхньої межі держборгу США та можливість оголошення цією країною дефолту за своїми зобов’язаннями. Адже від того, як складуться перемовини «демократів» та «республіканців», залежить доля не лише Америки, а й усієї глобальної економічної системи. Так, своє занепокоєння вже висловили в трійці найбільших кредиторів економіки США — Великобританії, Японії й Китаї. А новопризначений директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард попередила американських політиків про жахливі наслідки можливого дефолту для США і світової економіки загалом.

Досить оригінальну думку щодо американського питання висловив на сторінках «Вашингтон Таймз» директор Інституту глобального розвитку у Вашингтоні Річард Рай. Він порекомендував США рівнятися у своїй політиці на... Україну 90-х років (!). Рай нагадує, що упродовж 90-х Україна також була неспроможною платити за боргами у повному обсязі щодо міжнародних зобов’язань. Але, як зауважує американський експерт, «політичні лідери в Україні могли винагороджувати через платежі своїх друзів і карати ворогів, не виплачуючи згідно із законними зобов’язаннями».

Більшість фінансистів та аналітиків продовжують стверджувати, що сторони у найскрутніший момент спокійно сядуть за переговорний стіл та підпишуть усе, що від них вимагається. На думку експертів, падіння такого колоса, як Сполучені Штати Америки, сьогодні не вигідне нікому.

Що ж до України, то днями віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко виступив з доволі апокаліптичною заявою про те, що буде з Україною, якщо США оголосять дефолт. «Безумовно, це вплине на весь світ і, безперечно, на Україну. У нас половина валютних резервів у доларах у Національному банку сформована, половина зовнішньої торгівлі в доларах», — сказав він. Поділяють думку віце-прем’єра й аналітики. «Прив’язка гривні до долара і висока доля доларових розрахунків у зовнішній торгівлі загрожують Україні серйозними негативними наслідками у випадку, якщо США доведеться оголосити дефолт за своїми зобов’язаннями», — коментує експерт аналітичного департаменту компанії X-trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк. Фахівець додає: сьогодні у доларах номінована велика частина золотовалютних резервів України і укладено понад 70% зовнішньоекономічних контрактів. «А отже, збиток національній економіці від нестабільності американської валюти може бути значно більший, ніж від нестабільності євро, попри те, що ЄС є другим за значущістю після СНД торговельним партнером України», — прогнозує Олексюк.

Утім, серед українських експертів є й такі, що не поділяють «апокаліптичних» прогнозів щодо можливих наслідків дефолту в США для української економіки. Так, на думку експертів інвестиційної компанії Dragon Capital, ситуація для України, навіть якщо Америка оголосить дефолт, не така вже й «летальна». За словами головного економіста інвестиційної компанії Dragon Capital Олени Білан, запасу міцності української економіки вистачить, щоб пережити короткострокові наслідки технічного дефолту США. Після оголошення США дефолту за своїми зобов’язаннями українські міжнародні валютні резерви, які інвестовані в облігації США, стануть неліквідними. Проте, зазначає експерт, не варто забувати, що є ще частина міжнародних резервів у інших валютах, які НБУ зможе вільно використовувати для підтримки курсу гривні деякий час. «Щодо впливу дефолту на проведення Україною зовнішньоекономічних операцій, які обчислюються у доларах, то тут наша країна буде поставлена у ті ж умови, що й весь інший світ», — цитує УНІАН О. Білан.

Експерти переконані: другої кризи 2008—2009 років не буде. «Зараз економіка України здоровіша і стійкіша, ніж 2008 року. Тому Україна зможе відреагувати краще, якщо у світі вибухне друга хвиля кризи. Сьогодні стан банківської системи інший, немає такої великої частки кредитів населення у валюті. Зростання економіки й ВВП забезпечується більше за рахунок внутрішніх джерел, хоча, безумовно, чутливість до зовнішніх чинників залишається високою», — говорить аналітик «Ренесанс Капітал» Анастасія Головач.

Що ж до питання, у якій валюті сьогодні краще тримати свої заощадження, аналітики чи не одноголосно запевняють — у гривні. Мовляв, зараз не найкращий період скуповувати жодну з валют, а от національна грошова одиниця найближчим часом обіцяє залишитися стабільною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати