Перейти до основного вмісту

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

26 жовтня, 00:00

До бюджету надійшло 9,5 млрд. гривень від акцизу на тютюн

За підсумками 9 місяців 2010 року, за даними ДПА, український бюджет від тютюнових акцизів отримав 9,5 млрд. гривень. Це на 3,3 млрд. гривень більше, ніж за аналогічний період у 2009 році. Якщо ж порівнювати ці дані із січнем — вереснем 2008 року, до початку суттєвого підняття акцизів державою, то тоді держава отримала лише 2,3 млрд. гривень, повідомляє Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». Таке збільшення надходжень до бюджету стало результатом трьох суттєвих підняттів акцизів, які відбулися у вересні 2008, травні 2009 та липні 2010 року.

«Як ми бачимо, політика підвищення акцизів є дуже ефективною, — говорить Костянтин Красовський, завідуючий відділом із контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. — Надходження до бюджету продовжують зростати, а кількість курців в Україні невпинно зменшується. Так, результати найбільшого дослідження поширеності куріння за всю історію України — «Глобальне опитування дорослого населення щодо вживання тютюну» (GATS) підтвердили, що поширеність щоденного куріння за останні 5 років в Україні суттєво зменшилась. Якщо у 2005 р. щоденно курило 37,2% людей від 15 років і старше, то у 2010 вже 25,5%. У ході цього опитування курців просили показати пачку цигарок, яку вони курять. Молдавські та російські пачки показали лише 1,5% опитаних. Це і є справжнім рівнем контрабанди сигарет до України і явним доказом того, що підвищення акцизів не призвело до навали контрабанди сигарет, яким лякала тютюнова індустрія», — додає пан Красовський.

Нагадаємо, що зростання надходжень у бюджет завдяки підвищенню ставок акцизу не є головною метою оподаткування тютюнових виробів. У Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала 2006 року, зазначено, що цінові заходи є, в першу чергу, ефективним і важливим засобом скорочення споживання тютюну різними групами населення, особливо молоддю.

Польські єпископи проти закону про штучне запліднення

У Польщі розгорілася суперечка між політиками та ієрархією католицької церкви. Архієпископ Генрик Гозер пригрозив відлученням від церкви тим депутатам Сейму, які хочуть ухвалити закон про штучне запліднення. Частина польських депутатів такою рішучою позицією церкви неабияк збентежена. Польські ліві назвали позицію єпископату шантажем, повідомляє «Радио «Свобода».

Такого гострого конфлікту між політиками та церквою у демократичній Польщі ще не було. Цього тижня депутати польського парламенту дискутуватимуть про те, чи повинна держава фінансово підтримувати штучне запліднення «у пробірці». Церква вважає цю процедуру такою, що суперечить християнській етиці. Мовляв, запліднення в пробірці нівелює поняття батьківства й материнства. Крім того, церква не погоджується з тим, що частину людських зародків медики фактично відбраковують. Незадовго перед дебатами в Сеймі голова ради експертів польського єпископату з питань біоетики єпископ Гозер рішуче нагадав депутатам про позицію церкви. Він сказав, що ті політики, які ухвалюватимуть закон, що суперечить християнській етиці, автоматично опиняться поза церквою. Одночасно з цим польські церковні ієрархи надіслали листа до президента, прем’єр-міністра, голови парламенту та голів парламентських фракцій. Вони закликають владу не допустити ухвалення закону, що суперечить Євангелії. Єпископи назвали заплідення в пробірці молодшою сестрою євгеніки — практики, що застосовувалась у нацистській Німеччині з метою створення «расової чистоти».

Вегетаріанці врятують планету

Людство мусить змінити свій раціон, аби допомогти планеті, наголошують учені. Згідно з результатами дослідження, проведеного на замовлення британської Агенції харчових стандартів, свинина має замінити яловичину, яйця — сир, йогурт — морозиво, а пиво — віскі. Науковці з Університету Східної Англії (UEA) проаналізували існуючі дані з поживних властивостей та впливу на екологію різних продуктів. На думку дослідників, доцільним є зменшення кількості споживання яловичини, цукру, сиру, чаю та кави. Натомість людям варто налягати на бобові та зернові, повідомляє «Українська правда» з посиланням на The Telegraph.

Однією з рекомендацій експертів є споживання більшої кількості сезонних продуктів, аби скоротити транспортування, і застосування мікрохвильових печей та скороварок для зменшення енергетичних витрат. Оскільки найвищий рівень викидів парникових газів пов’язаний із виробництвом яловичини, сиру, кави, чаю та какао, науковці наголошують на необхідності впровадження відповідних змін у харчуванні на національному рівні — перш за все у лікарнях, школах та в інших громадських установах. Доповідь із назвою «Їжа та зміни клімату» може викликати неабиякий спротив з боку тих, кому до вподоби ласувати продуктами, привезеними з будь-якої частини світу в будь-яку пору року. І навпаки, рекомендації вчених мають зустріти підтримку з боку вегетаріанців та прихильників органічного фермерства, яке дослідники визнали найменш шкідливим у плані викидів парникових газів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати