Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

17 років пiсля Афганістану

16 лютого, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ

15 лютого 1989 року з Афганістану вишли останні з’єднання радянських воїнів-інтернаціоналістів. Лише нещодавно було уточнено цифру бійців, які не повернулися з цієї війни, призваних до армії з України. Це — 3280 загиблих і близько 80 зниклих безвісти. Найтрагічнішим став 1984 рік, коли загинуло 652 наших співвітчизника. Проте трагічною була вся ця політична нісенітниця. Однак сьогодні воїни-інтернаціоналісти говорять, що медалі й ордени носять гордо, а саму війну нехай оцінює історія.

Учора в Українському домі відкрилася фотовиставка, присвячена Дню вшановування учасників бойових дій на території інших держав. Це — історія десятирічної війни в Афганістані. Ви не знайдете тут сцен битв, зате зрозумієте чим жила воююча країна, зазирнете в очі наших і чужих бійців. Є тут і замальовки мирного життя, міські та гірські пейзажі. Усього близько 150 робіт. Зазначимо, що всі організаційні моменти виставки взяла на себе молодь: діти тих, хто воював «за річкою».

Учасник бойових дій в Афганістані, який виступав на відкритті, генерал-майор, глава Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький розказав, що ще два роки тому ветерани буквально «вибивали» це свято у держави. Сьогодні, багато в чому завдяки консолідації організацій воїнів-інтернаціоналістів і спонсорам, справи йдуть значно краще. Тут же, в Українському домi, було підписано договір громадських організацій ветеранів війни, сімей загиблих, миротворців, спецназовців, розвідників, ветеранів МНС й інших про взаємодію.

Сергій Червонописький розказав, що за останні три роки вийшло 30 друкарських видань, об’єднаних темою війни. Це мемуари, поезія, науково-історичні праці. Книжки розкривають мало відомі й «не популярні» факти того часу. Зокрема, у виданні «Iсторіографія війни в Афганістані» читаємо: «Тільки за офіційними даними, ЦРУ надало грошову допомогу (душманам. — Авт. ) з бюджету США в таких розмірах; 1984 рік — 325 млн. дол;... 1988 — 1 млрд. дол. Всього з 1979 по 1988 рік США передали душманам грошима близько 3 млрд. дол.» У іншій книжці — «Долгий путь из афганского плена и безвестия» В. Аблазова розказано про системну роботу, яка проводилася Україною й іншими країнами по звільненню військовополонених і розшуку зниклих безвісти...

***

Учора Президент України Віктор Ющенко поздоровив військових із нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і запевнив у всебічній підтримці з боку держави.

«Сьогодні ми вшановуємо мужність наших співвітчизників, яким довелося проходити нелегку військову службу в «гарячих точках» у різних країнах світу», — говориться в поздоровленні. Як повідомляє прес-служба Президента, у своєму поздоровленні В. Ющенко також відзначив, що «ризикуючи своїм життям, ви чесно виконали присягу, зберегли бойове братство і передаєте свої знання і великий досвід новому поповненню Збройних Сил України».

Окрім того, Президент підкреслив, що обов’язок держави і громадян — підтримати ветеранів-інтернаціоналістів. «Як Президент України я зроблю все, щоб ви не залишилися без турботи й уваги з боку держави», — відзначив В. Ющенко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати