«МакДональдс» іще шкідливіший
Керівництво мережі ресторанів швидкого харчування «МакДональдс», широко представлених у великих містах України, заявило про те, що картопля фрі, яку він продає, містить на 33% більше шкідливих трансжирів, аніж передбачалося раніше. Цей факт вдалося з’ясувати після впровадження нової методики тестування продуктів у грудні минулого року. За новими даними у великій порції картоплі фрі міститься не шість, а вісім грамів трансжирів, а загальний вміст жиру становить не 25, а 30 грамів.
Трансжири є ненатуральними ізомерами жирних кислот, що утворюються зокрема при виробництві маргарину й рослинних олій. Маргарин та інші видозмінені рослинні олії підвищують рівень холестерину та збільшують ризик серцево-судинних захворювань. Окрім того, трансжири втручаються в метаболізм клітини (заміщаючи ненасичені жирні кислоти), сприяючи розвитку певних видів злоякісних новоутворень. Більш того, результати наукових досліджень показали, що трансжири погіршують якість молока у матерів, передаються немовляті з молоком матері, винні у народженні дітей із низькою вагою, збільшують ризик розвитку цукрового діабету, погіршують імунітет, порушують обмін простагландінів, що регулюють у нашому організмі багато видів реакцій, порушують роботу ферментів, що відіграють провідну роль у знешкодженні хімічних речовин, канцерогенів і деяких ліків.
Словом, регулярні походи в «МакДональдс» можуть стати причиною багатьох неприємностей.
До речі, лише в цьому році на українських телеекранах з’явився документальний фільм про шкоду фаст-фудів. Американський фільм «Подвійна порція» розповідає про вплив ресторанів швидкого обслуговування на здоров’я людей. Його режисер Морган Сперлок вирішив протягом місяця харчуватися виключно в ресторанах всесвітньо відомої марки. За місяць експериментатор набрав 12 кілограмів. У Моргана підскочив рівень холестерину, почала боліти печінка, з’явилися головні болі, депресія, зник сексуальний потяг.
Випуск газети №:
№21, (2006)Рубрика
Суспільство