Другий хліб
![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20051108/4205-5-2.jpg)
Наприкінці минулого тижня в Запоріжжі набрало чинності розпорядження, яке звільняє від сплати ринкового збору торгівлю картоплею. Воно спрямоване на те, щоб знизити чи хоч би стабілізувати ціни. «Адміністрації ринків зобов’язані виділяти місця на ринках для продавців картоплі з автомобілів і звільняти їх від сплати ринкового збору терміном на два місяця», — говориться в розпорядженні. Крім того, воно зобов’язує запорізьке комунальне підприємство «Паркування» виділяти «місця для вантажівок, власники яких продаватимуть картоплю на майданчиках для паркування, зі звільненням їх від сплати вартості паркування». Аналогічну вказівку отримали також районні адміністрації цього міста, яким наказано дозволити продаж картоплі з вантажівок на території районів міста без видачі дозволів на лоткову торгівлю.
Зростаючий дефіцит картоплі в Україні в цьому році став однією з несподіванок для багатьох учасників ринку. Адже картопля — це другий, а, може, навіть і перший хліб для багатьох українців. Наслідком нестачі картоплі на ринку стало різке зростання її оптових і роздрібних цін. Сьогодні оптова ціна на картоплю в Києві досягала 1,7— 1,8 грн./кг, а в деяких регіонах навіть перевищила 2 грн./кг. На столичних ринках рядова картопля вже коштує 2,5 гривні. Такі ціни вже в чотири-п’ять разів перевищують торішні на даний період, причому більшість операторів ринку в найближчі місяці чекають подальшого зростання.
Щоправда, результати щоденного моніторингу оптових цін на картоплю свідчать про зростання пропозиції цього товару. Заступник директора Проекту аграрного маркетингу Андрій Ярмак вважає, що за середньої собівартості виробництва картоплі в Україні на рівні 25—35 коп./кг можливість реалізувати її вже зараз за ціною 1,5—1,8 грн./кг є дуже привабливою, щоб закладати її на зберігання. Тому багато виробників, незважаючи на прогнози зростання цін найближчим часом, вирішили зафіксувати високий прибуток, уникнувши втрат при зберіганні й інших ризиках. Відзначимо, що рівень рентабельності вирощування картоплі цього року, за оцінками експертів, перевищить 400%. Виробники картоплі отримають до 25—35 тис. грн. чистого прибутку з кожного гектара.
Головною причиною нинішнього зростання цін на картоплю, на думку фахівців, є зниження виробництва картоплі в особистих підсобних господарствах. Якщо жителі сіл і надалі вирощуватимуть картоплю для власних потреб, і вона частково потраплятиме на ринок, то мешканці великих, середніх і невеликих міст масово відмовляються від її вирощування на присадибних ділянках, абсолютно справедливо вважаючи це економічно невигідним. При цьому виробництво картоплі професійними виробниками — фермерами — в Україні постійно збiльшується. Однак, схоже, темпи зростання у фермерів все ж істотно відстають від темпів зниження виробництва в інших приватних виробників і в присадибних господарствах.
Цікаво, що цього року зниження виробництва картоплі спостерігається й у більшості європейських країн. Дефіцит цього товару в ЄС, за оцінками експертів, перевищить 3 млн. тонн у цьому сезоні, що вже призвело до збільшення середніх цін на картоплю. У результаті, як вважають експерти, зараз можна прогнозувати різке зростання площ під картоплю в Україні й інших країнах Європи вже в 2006 році. Цей прогноз можна було б вважати втішним, якби одночасно не прогнозувався весняний дефіцит насіннєвої картоплі для українських виробників. Крім того, зараз іще важко визначити можливі наслідки того, що на зимове зберігання буде закладено менше картоплі, ніж звичайно (через привабливість нинішніх цін).
Випуск газети №:
№205, (2005)Рубрика
Економіка