Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Красива земля» нарощує прирости

18 серпня, 00:00
УКРАЇНСЬКА ЧЕРЕДА ОСТАННІМ ЧАСОМ ПОМІТНО СХУДЛА. У 2003 РОЦІ ПОГОЛІВ’Я ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ СКОРОТИЛОСЯ НА 14,7% У ПОРІВНЯННІ З 2002 РОКОМ — ДО 7,7 МЛН. ГОЛІВ. ВІДПОВІДНО ДЕРЖАВА ЗМЕНШИЛА СТИМУЛИ СІЛЬГОСПВИРОБНИКАМ ЗА ЗДАНИЙ НА ПЕРЕРОБКУ МОЛОДНЯК. У 2004 РОЦІ ДОПЛАТА З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ЗА ПІДВИЩЕНУ ВАГОВУ КОНДИЦІЮ ЗНИЖЕНА НА 61,5% У ПОРІВНЯННІ З 2003 РОКОМ / ФОТО АНАТОЛІЯ МЕДЗИКА

Україна планує до 2010 року вийти на виробництво 2,5 млн. тонн м’яса (у забійній вазі), що на 45% більше в порівнянні з 2003 роком, на 20 млн. тонн молока (на 46% більше), 13,5 млрд. шт. яєць (18%) і 5 тис. тонн вовни (49%). Ці прогнозні показники передбачені концепцією Державної програми створення сприятливих умов для стабілізації та розвитку тваринництва на 2005—2010 роки, схваленої Кабінетом міністрів 10 серпня. Передбачається, що чисельність поголів’я великої рогатої худоби в Україні до 2010 року становитиме 10 млн. голів, що на 28% більше, ніж у 2003 році. Але на першому етапі (2005—2006 рр.) програма передбачає усього лише стабілізацію поголів’я худоби та птиці, що в останні роки дуже сильно скоротилося. У той же час у країні вже є досвід принаймні стабілізації тваринництва в приватних господарствах. Про нього — у матеріалі кореспондента «Дня» з Черкаської області.

У всіх сільгосппідприємствах Канівщини нині трохи більше двох тисяч корів, бичків і молодняка. З них понад тисячу у приватному підприємстві «Красива земля», яке створювалося за участю іноземних інвестицій. Про здобутки і проблеми цього господарства розповідає його виконавчий директор Віктор ПАДАЛКА .

— Товариство заснував у 1999 році на базі Канівського міжгосподарського підприємства по відгодівлі великої рогатої худоби Фарід Муахад. Тваринницькі приміщення збереглися від лихоліть перебудови і залишилися правонаступнику міжгосподарського господарства практично цілими. Не постраждала навіть щілинна підлога, зроблена ще 1969 року.

Підприємство спеціалізується на вирощуванні молодняка — від закупівлі телят у господарствах і населення до вирощування, дорощування і відгодівлі до 420—440 кілограм. Потім тварини йдуть на експорт до Йорданії та інших країн. Найбільш платоспроможні м’ясокомбінати України у Дніпропетровську і Білій Церкві також беруть нашу сировину для виготовлення ковбас.

У перші роки завозили тварин живою масою 200— 250 кг. Але нині знаходити потрібну кількість молодняка з такою вагою стає дедалі проблематичніше. Багато худоби йде під ніж. Тож і забезпечувати ритмічну роботу підприємству все складніше. Відповідно підвищується і ціна. У середньому, залежно від вгодованості, вона коливається в межах 5—6 гривень за кілограм живої ваги.

Молодняк скуповуємо по всій Україні, переважно у Рівненській і Житомирській областях, бо Черкаський край напівпорожній. Звичайно, є ризик занести інфекційну хворобу. Ветеринарні свідоцтва не дають нам жодних гарантій. Тому власник нашого підприємства приділяє велику увагу санітарно-профілактичним заходам на фермі та навіть придбав дезинфекційну установку. Після кожної партії тварин можна якісно провести знезараження виробничих приміщень і прилеглої території. Це значно дешевше, ніж кожного разу викликати ветеринарну службу. Стараємося розбивати молодняк по секціях на однакові групи вздовж ряду стійл. Багато що залежить від сумлінного виконання своїх обов’язків доглядачами, їхнього ставлення до тварин, адже зайве перегрупування, мішанина негативно відбиваються на середньодобових приростах. Вони у нас на дорощуванні становлять 800—900 грамів на добу, а у заключній стадії відгодівлі сягають 1300—1500 грамів. Кращі екземпляри за добу прибавляють у вазі півтора кілограма. Гормонів росту та біостимуляторів у годівлі ми не використовуємо. Земельні угіддя — 260 гектарів — орендуємо. З них 116 га відводиться під випас молодняка. Сіємо тільки кукурудзу на силос.

Отож «Красива земля» тримається. Усі наявні резерви для економічного зміцнення підприємства задіяні сповна. Більше ніж 1100 голів худоби тут обслуговують лише 75 чоловік. Це свідчить про те, що власник раціонально використовує трудові ресурси, заощаджуючи кошти. А інакше і бути не може — бо вони з його кишені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати